ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ TBD


Οι Ακαδημίες μπάσκετ του Άρη Σύρου  που έχουν την επίσημη συνεργασία και υποστήριξη από το Total Basketball Development ξεκινούν και φέτος τη λειτουργία των ακαδημιών μας με στόχο την ενδυνάμωση της υγείας των παιδιών, ανάπτυξη προσωπικών αξιών, την επίμονη στην ομαδική εργασία και τον σεβασμό στους κανόνες. 


Για τα μικρά παιδιά (6-8 ετών) θα λειτουργήσει τμήμα με στόχο την εισαγωγή τους στα μυστικά του αθλήματος μέσα από το παιχνίδι. Αυτό θα γίνει με την επίβλεψη καθηγητή φυσικής αγωγής και την συνεργασία με σωματείο της Α1 Εθνικής κατηγορίας μπάσκετ. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της ακαδημίας και των υπολοίπων τμημάτων στους υπευθύνους: 

Λαζαρίνο Ελευθέριο 6932486010 

Βαρθαλίτη Αντώνιο 6934810635

Βασικές αρχές της μάθησης (από το TBD)

(Ισχύει για προπονητές και παίκτες)


















1. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν "έχουμε την επιθυμία και την θέληση να μάθουμε″. Τα ενθουσιώδη νεανικά μυαλά είναι πρόσφορο έδαφος για μάθηση.

2. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν έχουμε ανοιχτό μυαλό και αναγνωρίζουμε ότι δεν γνωρίζουμε κάτι και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να το μάθουμε.

3. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν το αντικείμενο της μάθησης παρουσιάζεται
  •   σταδιακά σε μικρές δόσεις,
  •   από το απλό στο πολύπλοκο
  •   και με λογική σειρά.

4. Πρέπει να προχωράμε προοδευτικά και αν δεν έχουμε εμπεδώσει κάτι να επιμένουμε έως ότου γίνει κτήμα μας για να προχωρήσουμε. Μαθαίνουμε πρώτα την δεξιότητα, μετά την εφαρμόζουμε με ταχύτητα και τελικά σε συνθήκες αγώνα.

5. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία και  ακούμε μια συγκεκριμένη ορολογία.

6. Μαθαίνουμε περισσότερο όταν εφαρμόζουμε κάτι, λιγότερο όταν βλέπουμε και ακόμα λιγότερο όταν ακούμε.

7. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν έχουμε έστω μερική επιτυχία σε αυτό που κάνουμε. Η επιτυχία δημιουργεί αυτοπεποίθηση που με την σειρά της περισσότερη όρεξη για δουλειά που φέρνει περισσότερη επιτυχία και ο κύκλος συνεχίζεται.

8. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν εκτελούμε κάτι με σωστό και ποιοτικό τρόπο έως ότου γίνει συνήθεια και αυτοματισμός. 

9. Μαθαίνουμε καλύτερο όταν δουλεύουμε σε κατάλληλο περιβάλλον που εξασφαλίζει σωστές συνθήκες μάθησης.

10. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν υπάρχει αξιολόγηση και ανατροφοδότηση.


Χρονολογική και βιολογική ηλικία (από TBD)

Η βασική διαφορά στη βιολογική και χρονολογική ηλικία είναι ότι η πρώτη είναι η πραγματική μας ηλικία, ενώ στη δεύτερη ο χρόνος μετράει από την στιγμή που κάποιος γεννιέται στην γη. Η βιολογική ηλικία θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από την χρονολογική.

Στα προγράμματα φυσικής αγωγής και στον συναγωνισμό στα διάφορα αθλήματα, ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία, οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται, τις περισσότερες φορές, ανάλογα με την χρονολογική τους ηλικία (Åstrand 1992). Όμως κάθε άτομο είναι διαφορετικό σε πολλά σημεία. Ο Tanner (1989), ασχολήθηκε συστηματικά και στήριξε επιστημονικά το διαχωρισμό της χρονολογικής από τη βιολογική ηλικία.

Το πιο αξιόπιστο κριτήριο για τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας είναι η εξέταση της σκελετικής ηλικίας. Η μέθοδος αυτή όμως, είναι αρκετά δαπανηρή σε χρόνο και χρήμα και απαιτεί άσκοπη ακτινοσκόπηση των εξεταζόμενων σε πολύ νεαρή ηλικία.

Πιο εύκολα, με μετρήσεις φυσικών χαρακτηριστικών, όπως το σωματικό ανάστημα και το σωματικό βάρος ανά εξάμηνο, καθώς και με παρατηρήσεις της ανάπτυξης των δευτερευόντων σεξουαλικών χαρακτηριστικών, μπορούμε να υπολογίσουμε σε μεγάλο βαθμό το ανάστημα ενηλικίωσης.

Οι ατομικές διαφορές που υπάρχουν στη βιολογική ωρίμανση, ιδιαίτερα μεταξύ των αγοριών, είναι πρωταρχικής σημασίας παράγοντας στα διάφορα σπορ όπως είναι το μπάσκετ. Καταστάσεις πρόωρης ωρίμανσης συνοδεύονται από συγκριτικά πλεονεκτήματα αυξημένων σωματικών μεγεθών και καλύτερης απόδοσης, ιδιαίτερα σε αγωνίσματα που η δύναμη, η μυϊκή ισχύς και η ταχύτητα επηρεάζουν την επιτυχία ή πρόσθετα επηρεάζουν την κρίση των προπονητών, που επιλέγουν την τύχη των νεαρών αθλητών στα διάφορα σπορ (Malina et al. 2004).

Αν ένα παιδί έχει πρόωρη ανάπτυξη λογικό είναι να κυριαρχεί των συνομήλικων του ενώ ένα παιδί με καθυστερημένη ανάπτυξη πρέπει να περιμένουμε περισσότερο να αναπτυχθεί πριν το ξεγράψουμε. Άλλωστε παιδιά με πιο αργή ανάπτυξη συνήθως διακρίνονται μελλοντικά.  

Το παράδειγμα παιδιών που έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά αλλά έχουν διαφορά ηλικίας 11 μηνών ή άλλων που έχουν γεννηθεί σε διαφορετικές χρονολογίες αλλά στην ουσία έχουν λιγότερο από ένα μήνα διαφορά μεταξύ τους δείχνει ξεκάθαρο τον προβληματισμό που πρέπει να απασχολεί τους προπονητές σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η περίπτωση αγοριών και κοριτσιών επίσης πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά αφού τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα που γνωρίζω ανεξάρτητα από την ονομασία που δίνουν σε κάθε ηλικιακή φάση παραθέτουν και τα χρονολογικά της όρια. Η έρευνα έχει δείξει ότι η χρονολογική ηλικία δεν είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης για να βασίσουμε τα μοντέλα αθλητικής ανάπτυξης για αθλητές 10-16 ετών καθώς στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην φυσική,  νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη.

Πολλοί ερευνητές προτείνουν σαν πρακτική λύση την απαρχή της ραγδαίας αύξησης του ύψους (Peak Height Velocity -PHV), που επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες (κλίμα, πολιτισμικά και κοινωνικά), σαν σημείο αναφοράς για τον σχεδιασμό των προπονητικών προγραμμάτων.

Το PHV είναι το είναι το στάδιο εκείνο στην ανάπτυξη του παιδιού στο οποίο φθάνει τον μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης. Η ραγδαία αύξηση του ύψους (peak height velocity, PHV) συμβαίνει, σε πολύ μικρό αριθμό κοριτσιών, πολύ νωρίς στα 9.5 τους χρόνια και πολύ αργά στα 15 τους σε κάποια άλλα (Lindgren 1978). Στα αγόρια μπορεί να συμβεί το ίδιο με μια διακύμανση από τα 11 έως τα 17 τους χρόνια. Γενικά ο μέσος όρος ηλικίας για την  ραγδαία αύξηση του ύψους στα κορίτσια είναι τα 12 έτη, ενώ για τα αγόρια τα 14 έτη. Στην ηλικία των 13 ετών τα κορίτσια χαρακτηρίζονται βιολογικά νεαρές γυναίκες, ενώ στην ίδια ηλικία τα αγόρια είναι ακόμη παιδιά (Åstrand 1992). Η ραγδαία αύξηση βάρους ακολουθεί συνήθως αμέσως μετά την αύξηση του ύψους.

Αμέσως μετά την ραγδαία αύξηση του ύψους ακολουθεί σημαντική αύξηση του Vo2max και της δύναμης ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Με την χρήση απλών μετρήσεων όπως του ύψους ή του ύψους σε καθιστή θέση μπορούμε να παρακολουθούμε την ανάπτυξη του παιδιού και να σχεδιάσουμε ανάλογα την προπόνησης του.

Άλλου είδους "ηλικίες″

Εκτός από την χρονολογική και βιολογική ηλικία υπάρχουν και άλλου είδους ηλικίες που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τον κάθε αθλητή για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Η σκελετική ηλικία αναφέρεται στην ωρίμανση του σκελετού που καθορίζεται από την  οστεοποίηση των οστών. Είναι ένας τρόπος υπολογισμού της ηλικίας λαμβάνοντας υπόψη την ωρίμανση των οστών όχι τόσο σε μέγεθος αλλά σε σχέση με το σχήμα και την θέση μεταξύ των.

Η γενική προπονητική ηλικία αναφέρεται στον συνολικό αριθμό των ετών που προπονείται ο αθλητής σε αθλήματα.

Η προπονητική ηλικία σε συγκεκριμένο άθλημα αναφέρεται στο συνολικό αριθμό των ετών που ο αθλητής έχει εξειδικευτεί σε ένα συγκεκριμένο άθλημα.


Η σχετική ηλικία αναφέρεται στην διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε παιδιά που είναι γεννημένα στην ίδια ημερολογιακή χρονιά.

Το λανθασμένο δίδαγμα μιας εμπειρίας (από TBD)

Σε πολλές περιπτώσεις οι ενήλικες και πολύ περισσότερο τα παιδιά δεν βγάζουν τα κατάλληλα συμπεράσματα από μια εμπειρία. Όπως αναφέρει ο Mark Twain "πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να παίρνουμε μόνο την σωστή γνώση από μια εμπειρία και να σταματάμε εκεί γιατί φοβάμαι πως θα την πάθουμε όπως η γάτα που κάθισε επάνω στο καπάκι της σόμπας. Δεν ξανακάθισε ποτέ στην ζεστή σόμπα αλλά δεν ξανακάθισε ποτέ στην σόμπα και όταν ήταν κρύα″ (Jim Thompson).   

Η πίεση για γρήγορα αποτελέσματα συχνά παρασύρει τους προπονητές σε ανάρμοστη συμπεριφορά πράγμα απαράδεκτο σε αυτό το επίπεδο. Τους οδηγεί σε λανθασμένο τρόπο συμπεριφοράς, προπόνησης και χρησιμοποίησης στους αγώνες. 

Εκτός από τους προπονητές οι γονείς των παιδιών συχνά βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους όταν τα παιδιά τους ασχολούνται με τα σπορ. Οι γονείς πρέπει να εξετάζουν τα κίνητρα τους για την ενασχόληση των παιδιών τους με τον αθλητισμό και να προσέχουν την συμπεριφορά τους απέναντι στο παιδί τους στο σπίτι, κατά την διάρκεια των προπονήσεων, των αγώνων, απέναντι στα άλλα παιδιά, τους προπονητές, τους παράγοντες και τους αντιπάλους.


Η κακή συμπεριφορά και η πίεση είναι ο κυριότεροι λόγοι που πολλά παιδιά απογοητεύονται από την ενασχόληση με τα σπορ και σταματούν. Τα παιδιά σταματούν επειδή παίρνουν λάθος μαθήματα από αυτή την εμπειρία τους όπως  "γάτα του Mark Twain″. Το παιδί θέλει να επαναλάβει τη δραστηριότητα από την οποία εισπράττει θετικά συναισθήματα. Αντίθετα δεν θέλει να επαναλάβει τη δραστηριότητα από την οποία εισπράττει αρνητικά συναισθήματα.

10 εκρηκτικές ασκήσεις με Μ.Β (Ηλικίας αθλητών από 13 ετών και άνω)

Το Coachbasketball / Total Basketball Development σας παρουσιάζει 10 ασκήσεις με Μ.Β για αθλητές μπάσκετ …



Ηλικίες αθλητών από 13 και άνω ….


Διάφορα μεγέθη μπάλας:

Small ball (45 cm): Για ύψος έως 1,52
Medium (55 cm): Για ύψος από 1,55 έως 1,72
Large (65 cm): Για ύψος 1,75 έως 1,85
X-large (75 cm): Για ύψος από 1,85έως 2,00
XX-large (85 cm): Για ύψος πάνω από 2,00 μ

Βίντεο ασκήσεων ... 



Άσκηση 1η / Γρήγορα πόδια

Στάση σώματος: Τα πόδια στο άνοιγμα της πλάτης / Χέρια παράλληλα προς το έδαφος – κρατούν την Μ.Β / Αγκώνες τεντωμένοι/ 

Εκτέλεση άσκησης : Τα πόδια δουλεύουν σε εκρηκτικό ρυθμό , οι γωνία του γόνατος πρέπει να είναι σταθερή όχι εναλλασσόμενη … Ο coach βρίσκεται στο πλάι του αθλητή και ασκεί μια μικρή αντίσταση στο πλάι της μπάλας …

Σετ: 4 Χρόνος / σετ 8 ΄΄ (Ηλικία αθλητή 15 ετών και άνω ) Μ.Β : 2 - 3 κιλά
Σετ: 3 Χρόνος / σετ 5΄΄ (Ηλικία αθλητή 13 -14 ετών ) Μ.Β : 1,5 κιλά

Άσκηση 2η / Επιθετικό βήμα (Skip)

Στάση σώματος: Πρέπει ο αθλητής να γνωρίζει την τεχνική του (Skipping)

Εκτέλεση άσκησης: Ο αθλητής δουλεύει δυναμικό skipping και συγχρονισμένη κίνηση της Μ.Β από το κεφάλι μέχρι το ύψος του γόνατος… Η ολοκληρωμένη κίνηση είναι σε εκρηκτικό ρυθμό ( explosive)

Σετ : 4 Χ 8 βήματα (Ηλικία αθλητή 16 ετών και άνω ) Μ.Β : 3 – 4 κιλά 

Σημείωση : Οι αθλητές κάτω των 16 μπορούν να την κάνουν με μόνο την κίνηση των χεριών και με το βάρος του σώματος τους … Προσοχή στην τεχνική της συγκεκριμένης άσκησης … Πρώτα μαθαίνουμε την τεχνική και μετά την ταχύτητα εκτέλεσης …

Άσκηση 3η / Πλάγια ταχύτητα

Στάση σώματος: Όρθια θέση ετοιμότητας για ταχύτητα

Εκτέλεση άσκησης: Ο αθλητής τρέχει σε ευθεία γραμμή με 80 – 90% , στο τέλος της γραμμής ο coachτου πετά την Μ.Β , ο αθλητής την πιάνει και μετατοπίζει το βάρος της Μ.Β στο εξωτερικό πόδι (πλάγια προβολή ) , ξανά πετά την μπάλα στον coach και εκτελεί πλάγιο αμυντικό γλίστρημα ως το τέλος της γραμμής …

Σετ: 4 Χ 6 διαδρομές ( 4 μ) Χ 2 (Ηλικία αθλητή από 13 ετών και άνω ) Μ.Β βάρους από 2 έως 5 κιλά (από 17 ετών και άνω)

Άσκηση 4η / Δύναμη ισχύων – κάτω άκρων

Στάση σώματος: Είναι η ίδια με την 1η άσκηση …

Εκτέλεση άσκησης: Γρήγορη στροφή των ισχίων δεξιά και αριστερά μετά από 4 περιστροφές αφήνει ο αθλητής την Μ.Β και εκτελεί άλλες 4 επαναλήψεις … Προσοχή στην κίνηση των χεριών …

Σετ: 4 Χ 8 επαν ( 4 με Μ.Β – 4 χωρίς) Ηλικία αθλητή από 13 ετών και άνω …

Άσκηση 5η / Πλάγια ταχύτητα / Πάσα

Στάση σώματος: Πόδια στο άνοιγμα των ώμων … Ο αθλητής κρατά την Μ.Β

Εκτέλεση άσκησης: Πλάγιο αμυντικό γλίστρημα και πάσα στον coach / Πλάγιο αμυντικό γλίστρημα χωρίς την Μ.Β

Σετ: 4 Χ 5 μ. Ηλικία αθλητή από 13 ετών και άνω …

Άσκηση 6η / Άλμα μήκους /Τρέξιμο με πλάτη

Στάση σώματος: Βασική στάση σώματος για άλμα (Εδώ ο αθλητής πρέπει να έχει διδαχθεί την τεχνική των αλτικών ασκήσεων με βάρος του σώματος )

Εκτέλεση άσκησης: Άλμα σε μήκος εν συνεχεία ο αθλητής αφήνει την Μ.Β και τρέχει προς τα πίσω με πλάτη …

Σετ: 4 Χ 6 άλματα Ηλικία αθλητή από 15 ετών και άνω , αθλητές από 15 ετών και κάτω με το βάρος του σώματος τους… 

Άσκηση 7η / Σταυρωτό βήμα / Cross step

Στάση σώματος: Βασική στάση όπως στην άσκηση 5η

Εκτέλεση άσκησης: Κίνηση της Μ.Β πάνω από το κεφάλι ως την περιοχή της κοιλιάς και ταυτόχρονη κάμψη των γονάτων, εν συνεχεία ο αθλητής εκτελεί ένα σταυρωτό βήμα και προσγείωση στα 2 πόδια …

Σετ: 3 Χ 4 διαδρομές των 3 μ. Ηλικία αθλητών από 13 ετών και άνω

Άσκηση 8η / Περιστροφή ισχίων (κατά την περιστροφή λαμβάνει την Μ.Β)

Στάση σώματος: Όπως στην άσκηση 4η Κατά την πάσα του αθλητή προς τον coach γίνεται όταν είναι σε πλάγια θέση …

Εκτέλεση άσκησης: Η τεχνική είναι ίδια με την άσκηση 4η η μόνη διαφορά είναι ότι κατά την περιστροφή των ισχύων λαμβάνει ο αθλητής την Μ.Β από τον coach και την ξανά πασάρει με τα δυο χέρια …

Σετ: 4 Χ 6 επαν. Ηλικία αθλητών από 13 ετών και άνω …

Άσκηση 9η / Πλάγια άλματα – Πλάγια μετατόπιση …

Στάση σώματος: Όπως στην άσκηση 4η

Εκτέλεση άσκησης: Πλάγια μικρά άλματα δεξιά και αριστερά , ο αθλητής αφήνει την Μ.Β εν συνεχεία εκτελεί πλάγιο αμυντικό γλίστρημα

Σετ: 4 Χ 4 άλματα Χ 5 διαδρομές Ηλικίες από 15 ετών και άνω … Ηλικίες από 15 ετών και κάτω με το βάρος σώματος …

Άσκηση 10η / Διαγώνια βήματα 45ο με περιστροφή της Μ.Β

Στάση σώματος: Μεγάλη προσοχή στον συγχρονισμό της κίνησης

Εκτέλεση άσκησης: Διαγώνια εκρηκτικά βήματα σε 45ο με περιστροφή της Μ.Β … Η περιστροφή είναι εκρηκτική …

Σετ: 4 Χ 8 βήματα … Ηλικία αθλητών από 15 ετών και άνω …

Σημείωση : Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό για να το εφαρμόσετε στην ομάδα σας πρέπει να έχετε διδάξει αλτικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος και γενική μυϊκή ενδυνάμωση …

Coachbasketball / Coach D7/Total Basketball Development
* Χρησιμοποιήθηκε βίντεο από το StrongerTeamDotCom για να υπάρχει οπτική περιγραφή των ασκήσεων.


Play name: X Εναντίον Ζώνης

Zone offense - Play name: X


Στόχος της επίθεσης αυτής είναι να προβληματίσουμε το κεντρικό αμυντικό της ζώνης και να περάσουμε την μπάλα κοντά στο καλάθι σε περίπτωση που δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με τα περιφερειακά σουτ εναντίον ζώνης. Παράλληλα έχουμε και απειλή από την περιφέρεια με δύο καλούς σουτέρ.  

Αν έχουμε δύο παίκτες που δεν απειλούν ιδιαίτερα μπορούμε να τους κρύψουμε στις θέσεις 1 και 5. τώρα αν και ο 1 μπορεί να εκτελέσει με επιτυχία από το τρίποντο και ο 5 από μέση απόσταση τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.   

Κάθε φορά που η μπάλα θα περάσει στο post η διαδικασία του συστήματος παγώνει και παίζουμε με τρίγωνα. Αν η μπάλα από τον παίκτη στο post περάσει ξανά στην περιφέρεια μπορούμε να συνεχίσουμε. Η επίθεση αυτή μπορεί να δουλέψει και εναντίον άμυνας man to man.

Η αρχική διάταξη είναι

1-3-1.











1 είναι ο point και ξεκινά ντρίπλα επάνω στο αμυντικό Χ1. Ο 2 είναι στο wing αρχικά αλλά μόλις ξεκινήσει ντρίπλα ο 1 κατεβαίνει χαμηλά τόσο για να τραβήξει τον Χ3 της ζώνης. Δεν θέλουμε να πάει ο 2 στην γωνία σε καμία περίπτωση αλλά ούτε να μείνει στο wing.  
Αν ο 2 είναι αμαρκάριστος έχει ένα πιθανό σουτ νωρίς. Αλλά ο παίκτης αυτός πρέπει να είναι πολύ καλός σουτέρ και να συνιστά απειλή.
Με την μπάλα στον 2 αμέσως ανοίγουν πολλές γραμμές πάσας. Ειδικά αν οι αμυντικοί της ζώνης δεν προσαρμοστούν κατάλληλα.








Ακόμα και σε καλή προσαρμογή ο 4 με ένα σκριν στην πλάτη της άμυνας μπορεί να δώσει ένα αμαρκάριστο σουτ στον 3 με skip πάσα.









Η πιθανότητα να "ματσαριστεί″ η άμυνα με αυτόν τον τρόπο είναι μια πολύ καλή επιλογή της άμυνας ζώνης. Αλλά πλέον δεν είναι ζώνη αλλά έχει μετατραπεί σε man to man. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα μπορούμε να παίξουμε όπως και εναντίον mtm ακόμα και με ένα απλό pick and roll ή ένα post up με τον 5.

Η κίνηση Χ περιλαμβάνει σκριν στον παίκτη που παίζει ρόλο κεντρικού και οι 3 και 4 κάνουν κίνηση Χ.









Ο Χ4 της ζώνης έχει μείνει ουσιαστικά ανάμεσα σε 3 παίκτες. Γιατί εκτός από τον 3 ο οποίος μπορεί να πάρει την μπάλα κάτω από το καλάθι, σε θέση short corner ή ακόμα και τρίποντο ειδικά αν ο 2 κάνει μια δύο ντρίπλες προς τον wing για να τραβήξει τον X3 μαζί του. 

Από την πλευρά του προπονητή της άμυνας σε κατάσταση match up η άμυνα μπορεί να αντιδράσει καλύτερα και να πάρει ο Χ4 τον 3 και ο Χ5 να κατέβει με τον 4. Αυτό όμως θα δώσει την δυνατότητα στον 5 που ήταν ο σκρίνερ να ρολάρει μόνος του μέσα στην καρδιά της ζώνης. Αν ο Χ5 κλείσει στο 5 τότε υπάρχει alley oop  στον 4 ή ακόμα αν ο 4 είναι καλός σουτέρ να ανοίξει και τότε υπάρχει πρόβλημα. Δείτε τις περιπτώσεις παρακάτω.

Βλέπουμε εδώ τις περιπτώσεις. Η περίπτωση να κυνηγήσει ο Χ5 τον 4 έξω ή να πάει ο 2 δεν είναι εύκολες και ξανατονίζω ότι πλέον έχουμε κατορθώσει τον πρώτο στόχο που έχει μια άμυνα ζώνης (εκτός από τον να σκοράρει). Αυτό είναι να κάνει την ζώνη man to man άμυνας που  είναι συνηθισμένοι να παίζουν οι παίκτες εναντίον της.

Μια καλύτερη πιθανότητα που θα ήθελε ο coach στην άμυνα θα είναι να πάρει ο Χ4 τον 3, ο Χ5 τον 5 και ο Χ2 να κατέβει και να πάρει τον 4. Αλλά αυτή η περίπτωση (αν υποθέσουμε ότι η άμυνα θα συνεννοηθεί για όλες αυτές τις προσαρμογές είναι ακόμα πιο man to man άμυνα και ένα απλό pick and roll λύει το πρόβλημα, όπως φαίνεται στο σχήμα. Αν ο coach της άμυνας ήθελε τόσο man to man άμυνα θα την έπαιζε από την αρχή.

Όμως ας επιστρέψουμε στην κλασική ζώνη από το έκτο σχήμα δηλαδή. Εδώ είναι και η περίπτωση μιας κλασσικής ζώνης. Ο 3 έχει καλάθι από κοντά κάτι που θέλουμε όταν τα σουτ δεν πέφτουν στο καλάθι. Ο 5 κάνει screen πάντα στον κεντρικό  σε άμυνες (1-3-1, 2-3, 2-1-2, 1-1-3, 1-2-1-1) ή στο απέναντι κάτω αμυντικό της απέναντι πλευράς σε περίπτωση που η ζώνη είναι (1-2-2, 2-2-1, 3-2) που δεν υπάρχει κεντρικός αμυντικός.

Η όλη διαδικασία του Χ δηλαδή είναι ο 3 δέχεται και περνάει ώμο με ώμο από το screen του 5, πατάει στην ρακέτα για λίγο και μετά ανοίγει στην κοντινή γωνία (short corner). Ο 5 πάντοτε μετά το screen γυρίζει προς την μπάλα ''ρολάροντας'' επάνω στον αμυντικό για να δεχτεί και αυτός πάσα άμεσα ή στο high post.
 Ο 4 κινείται στην πλάτη της άμυνας στο απέναντι low post για μια lob πάσα από το 2. Ο 1 κινείται σε θέση για σουτ. Όλα γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα.
Η κατάληξη είναι 4 πιθανές πάσες. Αμέσως ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς της μπάλας στην άλλη πλευρά (ball reversal).   



O επιθετικός 2 κάνει πάσα στον 1 και άμεσα ο 3 κάνει κίνηση Χ προς τα έξω στο σημείο που φαίνεται στο σχήμα. Αμέσως μετά την πάσα και ο 2 κόβει στην ρακέτα και περνά στο απέναντί wing.  






Μετά τα κοψίματα ο 5 που είναι στην γραμμή του φάουλ γυρίζει και κάνει ξανά σκριν στο κεντρικό αμυντικό της ζώνης και ο 4 ανεβαίνει στο high post (4 & 5 αλλάζουν θέσεις δηλαδή). Ο 4 διαβάζει την αντίδραση της άμυνας και μπορεί να δεχθεί πάσα μέσα στην ρακέτα. Είναι στην ευχέρεια του προπονητή να επιλέξει αν θέλει η κίνηση μέσα στο καλάθι γίνει πριν τα κοψίματα των 3 και 2 αλλά δεν πρέπει ποτέ να γίνουν ταυτόχρονα.  Η μπάλα μεταφέρεται στην άλλη πλευρά.

Ο 3 μόλις κάνει πάσα στον 2 κόβει απέναντι (Χ κόψιμο πάλι) και ο 5 κάνει ξανά σκριν στον κεντρικό για να περάσει τώρα ο 4 μέσα ο καλάθι για ένα lay up ή κοντινό σουτ ή ακόμα και τρίποντο αν είναι ικανός σουτέρ. Ο 1 περνά στην πλευρά της μπάλας στην θέση που ήταν ο 3. Όπως βλέπουμε στο σχήμα και οι παίκτες έχουν περίπου την ίδια διάταξη με την αρχική.

Αν υπάρχει χρόνος μπορούμε να συνεχίσουμε την κίνηση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η κίνηση μπορεί να παιχθεί και εναντίον άμυνας man to man.











Πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης για αθλητές μπάσκετ ηλικίας 13 -14 ετών / Total Basketball Development

Β΄ Μεταβατική περίοδος

Πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης για αθλητές μπάσκετ ηλικίας 13 -14 ετών 

Μέρα 1η

  1. Ισορροπία 3 σετ Χ 5΄΄ (Κλειστά τα μάτια)
  2. Γέφυρα στα 2 πόδια 2σετΧ 8 επαναλήψεις
Έκρηξή
4 αλτικές ασκήσεις επιπέδου Ι εως 60 άλματα

Δύναμη

  1. Παράλληλο squat με σπρώξιμο Μ.Β 
  2. Ημικάθισμα με το βάρος του σώματος 
Σημείωση: μετά από το πέρας 2 εβδομάδων μπορεί ο αθλητής να χρησιμοποίηση αλτήρα χαμηλού βάρους 2 κιλών …

   3. Προβολή εμπρός με το βάρος του σώματος

Σημείωση: μετά από το πέρας 2 εβδομάδων μπορεί ο αθλητής να χρησιμοποίηση αλτήρα χαμηλού βάρους 2 κιλών …

    4. Πάσα με Μ.Β από ημικάθισμα

    5. Άρση γαμπών από όρθια θέση με αλτήρες 2 κιλών / χέρι

     6. Πάσα με 180ο περιστροφή πλάτης


Μέρα 2η

  1. Ισορροπία 3 σετ Χ 5΄΄
  2. Γέφυρα στο 1 πόδι 2 σετ Χ 6 επαν.
Έκρηξη
  1. 4 ασκήσεις αλτικές επιπέδου Ι εως 60 άλματα
Δύναμη
  1. Περπάτημα με τα χέρια γύρω από την μπάλα ή χωρίς αυτή
  2. Πους απς Ισομετρικό – Μπάλα
  3. Μ.Β πάσα στήθος
  4. Μ.Β πάσα ώμου
  5. Διαγώνιες προβολές με το βάρος του σώματος
Σημείωση: μετά από το πέρας 2 εβδομάδων μπορεί ο αθλητής να χρησιμοποίηση αλτήρα χαμηλού βάρους 2 κιλών …

   6. Από πλάγια θέση Μ.Β πάσα με περιστροφή

Αλτικές ασκήσεις Μέρα 1η

  1. Επι τόπου άλματα
  2. Άλματα στο Box 40 cm
  3. Εκρηκτικά άλματα πάνω από εμπόδια 20 cm
  4. Δύο μέσα ένα έξω

Αλτικές ασκήσεις Μέρα 2η

  1. Συνεχόμενα άλματα
  2. Πλάγια άλματα δυο πόδια
  3. Συνεχόμενα άλματα – Σταθεροποίησης
  4. Πλάγια άλματα 1 πόδι – Γρήγορα
Σημείωση: οι επαναλήψεις και τα σετ καθορίζονται ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών ( προπονητική ηλικία - επίπεδο ωρίμανσης αθλητή - γενικότερη αξιολόγηση του προπονητή )Total Basketball Development ... Coachbasketball ...

Weak Hand Dexterity Part 2 - Top



Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι παίκτες στο μπάσκετ να βασίζονται στο δυνατό τους χέρι όταν κάνουν ντρίπλα ή σουτ. Όμως σε ένα παιχνίδι σαν το μπάσκετ όπου οι παίκτες που αμύνονται στην μπάλα πιέζουν πολύ, απαιτείται συνεχής κίνηση από την μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη, πρέπει οι παίκτες να αναπτύξουν  ένα δυνατό ... ''αδύνατο χέρι '.  Εξάλλου είναι σίγουρο ότι ένας καλός αμυντικός θα οδηγήσει τον επιθετικό στο αδύνατο του χέρι όσο μπορεί περισσότερο 

Η προηγούμενη ανάρτηση είχε 2 ασκήσεις με το αδύνατο χέρι με lay up και reverse lay up ξεκινώντας από το wing. Η άσκηση γίνεται και από την κορυφή με τις δύο επιλογές. Είναι καλό οι παίκτες να έχουν το άλλο χέρι τους πίσω από την πλάτη. Στην αρχή ασυναίσθητα το τραβούν αλλά μετά από μερικές επαναλήψεις συνηθίζουν.

Η συγκεκριμένη άσκηση με το πέρασμα κάτω από τα πόδια είναι - όσο και αν φαίνεται δύσκολο - μια κατάλληλη ντρίπλα για πέρασμα ανάμεσα από τον ψηλό που κάνει hedge out (εδώ το ρόλο αυτό τον παίζει η καρέκλα), και στο αμυντικό του ball handler όταν υπάρχει κενό.  

Επίσης μπορεί να υπάρχει τελείωμα με floater. Το κλιπ είναι με την άσκηση να γίνεται με τελείωμα από την baseline και χωρίς ταμπλό για περισσότερο βαθμό δυσκολίας. Το floater εδώ εκτελείται από το ένα πόδι (one foot floater) αλλά μπορείτε να επιλέξετε οι παίκτες σας να εκτελέσουν με floater με πάτημα με τα δύο πόδια. Ακόμα η εκτέλεση του lay up να γίνει με ανάποδο lay up χωρίς ταμπλό.

Φυσικά όλες οι ασκήσεις εκτελούνται από τις δύο πλευρές του γηπέδου απλά για πρακτικούς λόγους έχουμε τις ασκήσεις από την μία πλευρά. 

Επίσης στην προηγούμενη ανάρτηση είχα ανεβάσει και μια άσκηση με δύο μπάλες που είναι καλός τρόπος προπόνησης για το λεγόμενο ''αδύνατο χέρι''. Η άσκηση είχε συνδυασμό ντρίπλας με δύο μπάλες, και δύο σουτ. Μπορούμε να εκτελέσουμε μετά τις ντρίπλες σουτ και διείσδυση με διαφορετικά τελειώματα. 
  
Weak Hand Dexterity Dril - Top Lay Up



Weak Hand Dexterity Dril Top Reverse Lay Up



Weak Hand Dexterity Drill One Foot Floater



Two ball drill ballhandling drive combined

Καλή προπόνηση....

Total Basketball Development Drills

Weak Hand Dexterity 1 Drill



Weak Hand Dexterity 2 Drill


Two ball drill: ballhandling - shooting combined



Στις ασκήσεις συμμετείχαν οι αθλητές Αντωνόπουλος, Καραχοντζίτης, Μούστα και Ρούσης.

Total Basketball Development


  •  Παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανάπτυξης του αθλητή του μπάσκετ σε κινητικό και τεχνικοτακτικό επίπεδο.
  • Είναι ένα επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα με στόχο την συστηματοποιημένη εκπαίδευση και διδασκαλία του μπάσκετ για όλες τις ηλικίες.   
  • Το μοντέλο ανάπτυξης του basketball στο Total Basketball Development βασίζεται απόλυτα στην φιλοσοφία του μοντέλου ανάπτυξης μεγάλης διάρκειας του αθλητή. 
Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Αθλητή του Basketball
Total Basketball Development

Για την δημιουργία αθλητών  υψηλού επιπέδου στο basketball, ενσωματώνουμε στο βασικό πρόγραμμα εκμάθησης του αθλήματος του κάθε αθλητή, πέντε απαραίτητες αθλητικές και πνευματικές ενότητες. 

Ολοκληρωμένο Αθλητικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης:

Πρόγραμμα εκμάθησης μπάσκετ – Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκμάθηση ατομικών δεξιοτήτων, σύνθετων δεξιοτήτων σε μεταβαλλόμενο περιβάλλον, συνδυασμό σύνθετων δεξιοτήτων για ομαδικό αποτέλεσμα, λήψη αποφάσεων, επιλογή τακτικής και προσαρμογή στην ομάδα.  

Πρόγραμμα φυσικής κατάστασης – Ανάπτυξη προγραμμάτων όλων των βασικών αθλητικών κινητικών δεξιοτήτων και του αθλήματος.

Πρόγραμμα πνευματικής / ψυχολογικής προετοιμασίας – Καθοδήγηση για την χρησιμοποίηση των πνευματικών και ψυχολογικών ικανοτήτων για να βοηθήσουμε τον αθλητή να πετύχει τους στόχους του και να  μπορεί να αποδίδει όσο το δυνατόν καλύτερα σε τακτική βάση.

Πρόγραμμα Επικοινωνίας με Παιχνίδι – Βελτιώνει την αυτογνωσία, την κοινωνική αλληλοεπίδραση και γενικά την επικοινωνία στα σπορ και στην ζωή.

Πρόγραμμα Διατροφής – Βελτίωση των διατροφικών συνηθειών για την αναπλήρωση των αναγκών ενός υψηλού ενεργειακού επιπέδου τρόπου ζωής, βελτίωση της απόδοσης, και της αποκατάστασης. Περιλαμβάνει κατάλληλη καθημερινή διατροφή, ενεργειακή ισορροπία, σύσταση σώματος, θέματα βάρους, συμπληρώματα διατροφής, στρατηγικές για ενυδάτωση.

Sport Science: Skylar Diggins


Η Skylar Kierra Diggins (γεννημένη το 1990) έπαιξε στο κολέγιο Notre Dame (Fighting Irish) και ήταν η all-time σκόρερ στο Notre Dame. Συμμετείχε και στο McDonald's All-American όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο. Στο 2013 WNBA Draft, η Diggins επιλέχθηκε 3η από την ομάδα Tulsa Shock.

Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald’s All American Game (1) McDonald's All-American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)