Δύο θρίλερ με άσχημο τέλος


Του Τάκη Πανούλια 
13/11/2011 

Η τέταρτη αγωνιστική στη Euroleague επεφύλασσε για τις ελληνικές ομάδες δύο παιχνίδια θρίλερ με άδοξο φινάλε. Δύο παιχνίδια συναρπαστικά, με αγωνία αλλά με σαφέστατη διαφορά στην ποιότητα. Πάντως και στα δύο οι ομάδες μας είχαν περισσότερη ώρα το παιχνίδι στον έλεγχο τους και μόνο προς το τέλος τα έκαναν "μούσκεμα".    

Το "όσκαρικό"     

Στο ΟΑΚΑ το παιχνίδι ήταν υψηλού επιπέδου με δύο ομάδες που είχαν ποιότητα, αστέρες, βάθος και ομαδικότητα. Όπως καταλαβαίνετε θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκόςέχει περισσότερο βάθος από πέρυσι. Το έχω τονίσει ότι θεωρώ την απώλεια τουΦώτση μεγάλη και του Nicholas πολύ σημαντική. Σίγουρα ο Smith και ο Loganδεν καλύπτουν τις απώλειες τους σε σύγκριση του στυλ δύο έφυγαν δύο ήρθαν.  

Κατά αρχήν και οι δύο που ήρθαν είναι διαφορετικοί παίκτες. Είναι όμως καλοί παίκτες. Η άποψη ότι ο Παναθηναϊκός είναι πιο γεμάτος στην φετινή περίοδο στηρίζεται στο γεγονός ότι μπορεί να πάρει περισσότερα πράγματα από αρκετούς παίκτες του που παρουσιάζονται βελτιωμένοι ή έχουν αναπτυχθεί καλύτερα μέσα από τον ρόλο τους.

Οι ΚαλάθηςΚαϊμακόγλουΒουγιούκας αλλά και Maric που ουσιαστικά είναι προσθήκη, δίνουν και θα δώσουν περισσότερα από πέρυσι. Σε καμιά περίπτωση δεν ρέπει να παραβλέπουμε  και την επιστροφή του Jasikevicius.

Οι "πράσινοι" αντιμετώπισαν την πιο γεμάτη ομάδα της εφετινής Euroleague. Με τον Διαμαντίδη να παίζει 22 λεπτά λόγω των φάουλ, που ήταν μεγάλο πλήγμα για τους πράσινους. Πλήγμα ήταν και ο τραυματισμός του Τσαρτσαρή καθώς μιλάμε για έναν forward από τους καλύτερους ειδικά στην άμυνα. Παρόλα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν νικήσει. 
Όμως οι δύο αυτοί παίκτες εκτός του ότι μίκρυναν το rotation του Παναθηναϊκού κόντυναν και τα σχήματα που μπορούσε να παρατάξει ο Zeljko Obradovic απέναντι σε μια ομάδα που μπορεί να έχει στο γήπεδο πανύψηλες πεντάδες.          

Η CSKA ήταν εφτάψυχη στο ΟΑΚΑ και τελικά στην παράταση  παρέμεινε αήττητη κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με 76-78 σε ένα παιχνίδι διαφήμιση για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι "πράσινοι" είχαν τη δυνατότητα να τελειώσουν το παιχνίδι στην κανονική διάρκεια αλλά αστόχησαν στην τελευταία επίθεση δύο φορές. Στην παράταση οι Ρώσοι είχαν τον πρώτο λόγο.  

Πρώτος σκόρερ της CSKA ο Ramunas Siskauskas με 14 πόντους και ακολούθησαν οι Krstic με 13 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Khryapa με 11 πόντους, και 4 ασίστ και 3 κοψίματα, ο Shved 10 και ο μεγάλος Andrei Kirilenko πρόσθεσε άλλους  9 points, 11 ριμπάουντ και 5 καθοριστικά κοψίματα.  

Ο Siskauskas είχε και το καταπληκτικό +/- με +24 και το τρίποντο μαχαιριά στην παράταση που πήρε την τελευταία πνοή των πρασίνων. Παίζοντας περισσότερο χρόνο σε θέση 2 πάρα 3. Ο Kirilenko έκανε πολύ κακό πρώτο ημίχρονο με 0/5 σουτ και 3 λάθη και 1(!) ριμπάουντ. Στο δεύτερο όμως ήταν καταλύτης στην άμυνα με 5 κοψίματα, 10 ριμπάουντ ενώ  πρόσθεσε και 9 ποντάκια.  

Τι έκρινε το παιχνίδι
  
· Το 39.4% (13/33) σε κοντινή απόσταση δεν είναι ποσοστό που το συναντάς στον Παναθηναϊκό. Από μέση απόσταση είχε 2/5 δηλαδή 40% αλλά οι προσπάθειες είναι πολύ λίγες οπότε το συνολικό ποσοστό στα δίποντα είναι 39.5% (15/38). Βέβαια εδώ έχει βάλει το χεράκι της η ρωσική ομάδα με την αεροπορία της να σκορπά τρόμο πάνω από το στεφάνι (8 κοψίματα).     

· Οι  πράσινοι έχασαν και 9 (22/31-71.0%) βολές κάποιες σε καθοριστικά σημεία του αγώνα. 

· Το φόρτωμα με φάουλ του Διαμαντίδη δεν του επέτρεψε να έχει την συμμετοχή που έπρεπε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Αυτόν τον χρειάζεσαι αν θέλεις να κάνεις τις πολύ σημαντικές νίκες. Δείτε άλλωστε στο απέναντι στρατόπεδο οKirilenko έμεινε στο παρκέ 38 λεπτά. Οι αριθμοί του μιλάνε από μόνοι τους άλλωστε (100% στις βολές, 71,4% στα δίποντα και 77,8% στα τρίποντα).

· Πρόλαβε να σερβίρει 4 ασίστ (2 κοντά στο καλάθι και δύο για ελευθέρα σουτ), να κλέψει 3 φορές την μπάλα και είχε 6/6 βολές.

· Η CSKA βελτιώθηκε πολύ στην άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο και εδικά προς το τέλος με ψηλά σχήματα (Point Guard o Shved), πήγε σε αλλαγές στα μαρκαρίσματα, γέμισε το γήπεδο και έκρυψε το καλάθι.    

Πόσο καλύτερος μπορεί να γίνει
   
Προσωπικά θα ήθελα να έβλεπα τον Maric περισσότερο στο παρκέ. Νομίζω ότι του αξίζουν περισσότερο από 10 λεπτά συμμετοχής. Πάντα ο προπονητής ξέρει καλύτερα αλλά νομίζω ότι θα βοηθήσει τους "πράσινους" σε άμυνα και επίθεση. Έχει παίκτες εφέτος για να κάνει μεγαλύτερο rotation αλλά θέλει ακόμα δουλειά για να βρουν την θέση τους στην ομάδα οι Smith και Logan. Το ψυχρό σουτ τουΦώτση δεν υπάρχει στους forward της ομάδας αλλά είπαμε δεν υπάρχουν παίκτες κλώνοι.  

Δείχνει να έχει τα εχέγγυα και φέτος για να προχωρήσει αλλά θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να ενσωματώσει παίκτες και να βάλει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του.      

Τα σημάδια βελτίωσης με την Caja εξανεμίστηκαν
   
Η ήττα την προηγούμενη εβδομάδα από την Caja Laboral με 81-79 με το buzzer beater του Prigioni ήταν και αυτή "σκληρή" για τους ερυθρόλευκους αλλά είχε και πολλά θετικά μηνύματα. Άλλο να παίζεις με τους Teletovic - Seraphin που είναι από τα καλύτερα PF-C combos και άλλο με τον Marconato και τονShermadini.  

Ο Σπανούλης  ήταν πάλι ο κινητήριος μοχλός στην επίθεση κάνοντας την ζημιά στην Cantu με τις διεισδύσεις και τα σουτ του, τελειώνοντας τον αγώνα με 23 πόντους, 3 ασίστ και 3 λάθη (4/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, και 9/9 βολές). Το παιχνίδι ήταν σκληρό και με πολλές επαφές και στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μεκαλή άμυνα κράτησε το προβάδισμα και έδειχνε ικανός για το διπλό. Η ομάδα του Andrea Trinchieri ήταν άστοχη από μακρινή απόσταση και έβρισκε λύσεις μέσα από το ομαδικό παιχνίδι (19 ασίστ) με επτά διαφορετικούς παίκτες.  

Ο Ολυμπιακός ψάχνεται ακόμα και δείγμα της αστάθειας του είναι ότι σε κάθε παιχνίδι όταν εμφανίζεται ένα παίκτης (Keselj, επιτέλους) εξαφανίζονται κάποιοι άλλοι παίκτες. Μετά την εξαφάνιση, αλλά Copperfield του Πρίντεζη, που έχει μείνει στην εμφάνιση της Fener.Ulker, σε αυτό το παιχνίδι χάθηκαν οι μέχρι πρότινος καλοί Hines και Gecevicius. Ο Antic συνεχίζει απλά να είναι αόρατος. 

Ο Κατσίβελης δείχνει να ωριμάζει στον ρόλο που του δίνει ο Ivkovic αλλά οLucas μένει πολύ έξω από το παιχνίδι. Βέβαια με τον Σπανούλη δίδυμο για πολύ ώρα δεν μοιάζει να είναι και το ιδανικότερο ντουέτο. Αλλά πάλι 8 λεπτά δεν είναι και χρόνος για να έχουμε εικόνα του.   

Γιατί έχασε   

· Με 9 (!) φτωχά και καταφρονεμένα ποντάκια από τους ψηλούς σου είναι δύσκολο να νικήσεις. Ειδικά αν δέχεσαι 38 πόντους από τους LeunenScekic,Marconato και Shermadini.

· Οι 8 ασίστ είναι δείγμα ότι αρκετοί παίκτες υστέρησαν σε δημιουργία και επιθετικής δυσλειτουργίας.

· Το χαμηλό ποσοστό στα δίποντα και εδώ 5/10 μπορεί να είναι 50% αλλά με τραγικά λίγες επιθέσεις (5χ2=10 πόντοι).

· Όμως οι πολλές επιθέσεις (και πάλι) από μέση απόσταση με κακό ποσοστό (26.9% με 7/26), ρίχνουν το συνολικό ποσοστό στα δίποντα στο πολύ χαμηλό 33.3% - 12/36 συνολικά).

· Την τραγική αυτή εικόνα μετρίασαν τα τρίποντα με 7/19 (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο) ποσοστό 36.8% και οι βολές 18/23 ποσοστό 78.3%. οι κόκκινοι είναι αλήθεια ότι ταξίδεψαν στο 0.42 των επιθέσεων τους στην γραμμή της φιλανθρωπίας. Αυτό είναι καλό και προέρχεται κυρίως από το παιχνίδι του Σπανούλη με τις πολλές διεισδύσεις.      

Τι πρέπει να αλλάξει   

Όταν όλοι θα πέσουν επάνω στον Σπανούλη πρέπει κάποιοι να κάνουν ένα βήμα μπροστά και πάρουν προσπάθειες. Πρέπει μέσα από αυτό μεγάλο σε αριθμό παικτών του Ολυμπιακού κάποιοι να αναπτυχθούν και να ανεβάσουν την απόδοση τους. Η άλλη λύση είναι να γίνουν κάποιες αλλαγές με παίκτες καλύτερης ποιότητας αν έτσι νομίζει ο προπονητής του σε δύο θέσεις. Αν δεν μπορούν οι Lucas και Howardψάχνεις την αγορά να τους αντικαταστήσεις.    

Σκληρές ήττες   

Και οι δύο εκπρόσωποι μας έχασαν στο τέλος και αυτό πονάει περισσότερο. Ειδικά τους προπονητές τους. Ξέρουν ότι οι ομάδες τους μπορούσαν την νίκη αλλά στο τέλος δεν αντέδρασαν σωστά. Τα παιχνίδια στον πόντο θέλουναυτοσυγκέντρωσηαυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία. Τα τρία Α. Αυτοσυγκέντρωση για να διαβάσεις σωστά το παιχνίδι, αυτοπεποίθηση στις εκτελέσεις και αυτοκυριαρχία για να μην παρασύρεσαι από τα συναισθήματα σου και ενεργείς παρασυρόμενος από αυτά.     

Η ομάδα που θα μείνει περισσότερο κολλημένη στο πλάνο της, στους αυτοματισμούς και τις συνήθειες της θα κερδίσει. Για αυτό και οι δύο προπονητές μίλησαν για "μάθημα" μέσα από παιχνίδια σαν αυτά για να παρουσιαστούν καλύτεροι την επόμενη φορά.  

Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν παίξει λίγα παιχνίδια και είναι ακόμα στην αρχή. Απλά οΠαναθηναϊκός πρέπει να τελειοποιήσει πράγματα για να μείνει στην κορυφή ενώ οΟλυμπιακός ψάχνεται για να οικοδομήσει από την αρχή. Ο καθένας ψάχνει το δικό του ιερό δισκοπότηρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald’s All American Game (1) McDonald's All-American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)