Triple Crown Basketball Camp Patras!

Το Triple Crown Basketball Camp ανοίγει τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2010 για πρώτη φορά στην Πάτρα!

Ημερομηνίες: 20-25 Ιουνίου 2010

Ηλικίες: 8-20 ετών

Τοποθεσία: Γήπεδα Απόλλωνα Πατρών, Αριστοτέλους 11 Περιβόλα

Ώρες Λειτουργίας: 9:00-14:30

Η Επιλογή του Κατάλληλου Σουτ

Η ιστορία

Η ταινία "The Legend of Bagger Vance" σκηνοθετημένη από τον Robert Redford βασίζεται στο βιβλίο, The Legend of Bagger Vance του Steven Pressfield, έχει σαν θέμα το γκολφ αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια καταπληκτική αναλογία για το basketball αλλά και την ζωή γενικότερα. Ο βασικός χαρακτήρας της είναι ένας μυστηριώδης μεταφορέας των μπαστουνιών του γκολφ, βοηθός, αλλά πολλές φορές στην ιστορία και σοφός προπονητής που εμφανίζεται από το πουθενά. Ο Bagger Vance (Will Smith) βοηθά έναν παίκτη του γκολφ τον Junah (Matt Damon) να βρει τον εαυτό του την ηρεμία του, ψάχνοντας βαθιά μέσα του. Το μέσο για αυτή την αλλαγή είναι το ίδιο το παιχνίδι καθώς γίνεται ένα με αυτό, και το κατορθώνει όταν παραμερίζει το εγώ του και την ανάγκη για αυτό-επιβεβαίωση μέσα από προσωπικά επιτεύγματα.

Σε μια κρίσιμη στιγμή του αγώνα ο Bagger λέει, "... ήρθε η στιγμή… η ώρα να δεις το γήπεδο… να συγκεντρωθείς. Κοίτα τον Bobby Jones…κοίτα το κτύπημα προπόνησης…σαν να ψάχνει κάτι…και μετά το βρίσκει…κοίτα την συγκέντρωση του. Υπάρχουν πολλά κτυπήματα να επιλέξει κανείς, αλλά μόνο ΕΝΑ κτύπημα είναι το τέλειο κτύπημα σε αρμονία με το γήπεδο. Ένα "αυθεντικό κτύπημα". Και αυτό το κτύπημα, (ή βολή, ή σουτ ή ευκαιρία) επιλέγει ΕΣΕΝΑ. Υπάρχει ένα τέλειο σουτ κάπου εκεί έξω, που προσπαθεί να βρει το καθένα μας, και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να παραμερίσουμε και να το αφήσουμε να μας επιλέξει." Και συνεχίζει ″Δεν μπορείς να βλέπεις την σημαία σαν δράκο που θα πρέπει να τον εξοντώσεις. Πρέπει να κοιτάζεις με απαλή ματιά, να ατενίζεις το γήπεδο. Να βρεις το μέρος που τα ρεύματα, η κατάλληλη ώρα, και η κίνηση της γης συναντιόνται και γίνονται ένα. Πρέπει να το αναζητήσεις αυτό το μέρος μέσα στην ψυχή σου. Να το ψάξεις με τα χέρια σου. Δεν πρέπει να το σκέφτεσαι, αλλά να το αισθάνεσαι. Τα χέρια σου είναι πολύ πιο σοφά από το κεφάλι σου." Γήπεδο, αυτοσυγκέντρωση, σουτ, αρμονία, εξόντωση, ψυχή, άγγιγμα, τι σημαίνουν άραγε όλα αυτά;


(Η παραπάνω παράγραφος είναι βασισμένη στους διαλόγους της ταινίας αλλά τις διάβασα σε ένα άρθρο κάποιου Αμερικάνου προπονητή ας με συγχωρήσει γιατί δεν θυμάμαι το όνομα του).

Η εφαρμογή στην πραγματικότητα

Δες το γήπεδο, συγκεντρώσου, κατανόησε το πλάνο του παιχνιδιού. Να είσαι ο εαυτός σου, παίξε το παιχνίδι σου και μην εκβιάζεις τα πράγματα. Κάνε το καλύτερο που μπορείς και το παιχνίδι θα έρθει από μόνο του. Όλα είναι το ίδιο πράγμα. Όπως ο Junah, οι παίκτες όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες και χάσουν την αυτοπεποίθηση τους, πρέπει να επανασυνδεθούν με τις δυνατότητες τους και να εμπιστευθούν το ένστικτο τους. Η προπόνηση και η σκληρή δουλειά φθάνει τους παίκτες στο σημείο όπου αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες τους, τις αδυναμίες τους, και μετατρέπει την συμπεριφορά τους μέσα στο γήπεδο σε ενστικτώδεις αντιδράσεις. Από εκεί και πέρα πρέπει να παίζουν το παιχνίδι όπως πρέπει χωρίς να σκέφτονται. Το διαβάζω το παιχνίδι δεν έχει καμιά σχέση με το σκέφτομαι. Στην ουσία ο αθλητής ειδικά όταν παίζει στην ζώνη βλέπει μια εικόνα μέσα στο γήπεδο και αντιδρά. Αν η βιβλιοθήκη των παραστάσεων του έχει πολλά βιβλία τότε αντιδρά καλύτερα. Αυτό είναι που οι προπονητές πολλές φορές ονομάζουν διάβασε και αντέδρασε. Αυτή είναι η σωστή προτροπή και όχι σκέψου.

Ας φανταστούμε τις εξελισσόμενες φάσεις μέσα στο γήπεδο σαν μια σειρά από καρέ κινηματογραφικής ταινίας. Για τον αρχάριο ή άπειρο παίκτη η έλλειψη εμπειρίας στο ποια σημάδια μέσα στο γήπεδο πρέπει να διαβάσει, τα καρέ αυτά τρέχουν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα ο παίκτης αυτός να παραβλέπει σημαντικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει αν παρατηρούσε αυτά τα σημάδια. ‘Όσο όμως ο παίκτης προπονείται και παίζει και συνεπώς αποκτά εμπειρίες, εκτός από το ότι γίνεται πιο δυνατός, γρήγορος και επιδέξιος, πιο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι αποκτά παραστάσεις και εμπειρίες πάνω στο άθλημα. Έτσι δημιουργεί μια αποθήκη από αθλητικές – μπασκετικές εμπειρίες τις οποίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει όταν χρειασθεί μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Έτσι μπορεί να διαβάσει σωστά την φάση, αλλά και να αποφασίσει για το ποια είναι η πιο κατάλληλη ενέργεια στην παρούσα στιγμή. Ακόμα μπορεί να αξιολογήσει ποια σημάδια είναι σημαντικά και ποια δεν είναι. Πώς έχει τα πόδια του ο αμυντικός που σε παίζει άμυνα, πώς παίζει άμυνα τον πόστ της ομάδας σου ο αντίπαλος του και άλλα πολλά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν τον κάθε παίκτη να πάρει αποφάσεις μέσα στο γήπεδο. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα οι φάσεις να εξελίσσονται σαν σε αργή κίνηση, τα καρέ να κινούνται αργά και να βοηθούν τον αθλητή να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, ακόμα και αν το επίπεδο συναγωνισμού είναι πολύ υψηλό και στην πραγματικότητα όλα συμβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα.

Αλλά ας γυρίσουμε πίσω στο σουτ. Σε μια καλά σχεδιασμένη επίθεση, υπάρχουν ευκαιρίες για σουτ για κάθε παίκτη, και μια ακολουθία επιλογών που πρέπει να ακολουθήσουν οι παίκτες. Δεν πρέπει να πιέζουν καταστάσεις, αλλά να ψάχνουν τρόπους αντίδρασης στις στρατηγικές της άμυνας για να αποκτήσουν αυτοί το πλεονέκτημα. Η κίνηση των παικτών καθορίζεται από τις θέσεις των αντιπάλων μέσα στο γήπεδο, και προσδιορίζει τα κενά της αντίπαλης άμυνας. Τελικά, η σωστή εκτέλεση της επίθεσης θα αποφέρει την κατάλληλη ευκαιρία για ένα καλό σουτ σε κάποιον παίκτη, και αυτό είναι το σωστό σουτ. Όμως ο παίκτης στην ουσία δεν επιλέγει το σουτ, αλλά το σουτ επιλέγει εκείνον. Άμυνα και επίθεση, ο επιθετικός και ο αμυντικός, οι παίκτες κοντά στην μπάλα, οι παίκτες μακριά από την μπάλα, όλα συνιστώσες για να φθάσει η μια και μοναδική στιγμή. Της εκτέλεσης του σουτ !!!


Πρέπει να γίνεται καθημερινή προπόνηση στα σουτ που θέλουμε να κάνουν οι παίκτες μας. Πρέπει να γίνονται πολλές επαναλήψεις με ασκήσεις για σουτ από τις θέσεις και ανάλογα με τον τρόπο ή την κίνηση που αυτά παρουσιάζονται στα επιθετικά μας συστήματα. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιούμε επίθεση "shuffle" κάνουμε ασκήσεις σουτ από το shuffle ή back screen, με κίνηση προς το καλάθι, pop out ή curl για τον παίκτη που δέχεται screen από το παίκτη στην κορυφή. Όποια επίθεση και αν χρησιμοποιούμε καταγράφουμε τις περιοχές των σουτ που μας δίνει και δημιουργούμε ανάλογες ασκήσεις. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε οι παίκτες μας να προπονηθούν σε αυτά τα σουτ αλλά και να καταλάβουν ποια σουτ είναι τα "σωστά" σουτ. Επίσης έχουμε κανόνες για περιπτώσεις που οι παίκτες μας έχουν το "πράσινο" φως όπως λέμε, για να κάνουν το σουτ. Το μυστικό πάντως είναι στην συνεχή επανάληψη των σουτ αυτών μέσα από τις ασκήσεις μας, σε συνθήκες αγώνα, στην προπόνηση.

Ο τρόπος του Σουτ

Το σουτ στο μπάσκετ είναι μια από τις δυσκολότερες δεξιότητες σε όλα τα σπορ. Και είναι δύσκολο γιατί απαιτεί την συνεργασία όλων σχεδόν των 600 και πλέον μυών του σώματος για την εκτέλεση του. Η δυσκολία του σε συνθήκες αγώνα αυξάνεται δραματικά. Το σουτ είναι μια αλχημική μίξη μυϊκής δύναμης, ισχύος, ισορροπίας, συναρμογής, ευκινησίας, δεξιοτεχνίας, εκρηκτικότητας, συγχρονισμού και πνευματικής ετοιμότητας. Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι το κλειδί για ένα τέλειο σουτ είναι η μη προσπάθεια. Η ανενεργή ενέργεια. Η κίνηση πρέπει να είναι αβίαστη και αυθόρμητη κάτι σαν ελεγχόμενο ατύχημα.

Σε ότι και αν κάνουμε το μυστικό για την τελειότητα είναι να αφήσουμε τα πράγματα να συμβούν και να πάρουν το δρόμο τους χωρίς ο σκεπτόμενος και η σκέψη να διασταυρωθούν. Παρότι κάθε σουτ (και εννοούμε jump shot) αποτελείται από πέντε (5) στάδια φαίνεται σαν μια ενιαία κίνηση. Το λύγισμα των ποδιών σαν ένα πιεσμένο ελατήριο, το τέντωμα του σώματος σαν να αφήνουμε το ελατήριο να εκτιναχθεί, η πτήση στον αέρα και η στιγμή του παγώματος στο χώρο σαν το ακίνητο σημείο της κοσμικής ρόδας, που γεννά την καμπύλη πορεία της μπάλας με το τέντωμα του αγκώνα και το σπάσιμο του καρπού, και η προσγείωση. Συνήθως το τέλειο σουτ είναι σαν μια ανάμνηση που συμβαίνει όμως τώρα, κάτι σαν déjà vu.


Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald's All-American Game (1) McDonald’s All American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)