Human error …or coaching (t)error? Ή αλλιώς η ιστορία ενός σουτ


Με τίτλο "Το απίστευτο τρίποντο που έκανε τον Λίλαρντ...θρύλο″ (vid), ο Θωμάς Κυρίτσης στο basketblog.gr κατέγραψε το τρίποντο - μαχαιριά του Damian Lillard των Blazers εναντίον των Rockets σε μια εκπληκτική σειρά στα πιο συναρπαστικά playoffs των τελευταίων δεκαετιών στο NBA.

Συγκεκριμένα με την σειρά στο 3-2 υπέρ της ομάδας του και με 0.9'' να απομένουν στο χρονόμετρο με μια αστραπιαία κίνηση πήρε την μπάλα από την επαναφορά και με ένα τρίποντο...μαχαιριά για το Houston, έστειλε την ομάδα του με 99-98 και συνολικό σκορ 4-2 στην ημιτελική φάση.

















Ανθρώπινο λάθος

Ο μεγάλος Hubie Brown είχε πει σε ένα σεμινάριο του ΣΕΠΚ πολλά χρόνια πριν ότι στο τέλος οι αγώνες κρίνονται από…το ανθρώπινο λάθος (human errorat the end of the game). Μάλιστα περιέγραψε πως η ομάδα του έχασε στο τέλος ένα παιχνίδι εναντίον των Pistons, από ένα σουτ του Kelly Tripucka μέσα από ένα play από πλάγια επαναφορά που…το χρησιμοποιούσε ο ίδιος με την δική του ομάδα.

Καθώς έδειχνε την συγκεκριμένη κομπίνα τόνισε πως σίγουρα θα έπρεπε να είχαν κάνει αλλαγή σε ένα σκριν οι παίκτες του για να αποφύγουν το σουτ. Αλλά όπως είπε ο ίδιος, με τον δικό του μοναδικό τρόπο όταν μιλάει για μπάσκετ, απλά…δεν άλλαξαν! Συμπλήρωσε δε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, στο τέλος του χρόνου επίθεσης, πάντα ζητούσε αλλαγή αλλά η συνήθεια και το ανθρώπινο λάθος είναι αυτό που στο τέλος κρίνει τα περισσότερα παιχνίδια. 

Μακριά η μπάλα από τα χέρια του παιδιού που έχει άντερα

Υπάρχουν βέβαια και τα "σουτ προσευχή - Παναγιά μου…κάνε να μπει″…αλλά του Lillard ήταν ένα κανονικό σουτ από αυτά που για καλή τύχη του Portland, έγινε από έναν κατά συρροή "δολοφόνο″ στο τέλος κάθε αγώνα. Έναν παίκτη που είναι στην 5η θέση στο NBA σε πόντους σε "clutch" καταστάσεις (όταν το σκορ είναι σε διαφορά 5 πόντων στα τελευταία 5 λεπτά του αγώνα), που έχει 47% εντός παιδιάς και 50% από μακρινή απόσταση στα 30 δευτερόλεπτα όπου το Portland ήταν ισόπαλο ή πίσω με 3 πόντους στην κανονική περίοδο!

Οπότε με 0.9 στο χρονόμετρο, με τον Batum να κάνει την επαναφορά έχοντας μπροστά του τον power forward Terrence Jones, ο μόνος παίκτης που δεν θέλεις να πάρει την μπάλα στα χέρια του είναι ο… 1,2,3 …να το πάρει το ποτάμι… ο Lillardddddd

Βέβαια ο προπονητής των Blazers ο Terry Stotts είχε εναλλακτική επιλογή τον power forward LaMarcus Aldridge, που είχε φορτώσει τους Rockets με 30 πόντους στις τρεις πρώτες περιόδους, αλλά τον έπαιξε πολύ καλά άμυνα εκεί ο center  του Houston ο Dwight Howard.

Δείτε λοιπόν πως …το παιδί που είχε τα άντερα πέτυχε το καθοριστικό τρίποντο απέναντι στον Chandler Parsons που λίγο πριν είχε πετύχει με lay up το 98-96 με 0.9 στο χρονόμετρο και ήταν μια ανάσα πριν την νίκη. Αλλά λογάριαζαν χωρίς τον …Lillard.



Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Το Portland είχε την δυνατότητα να κάνει ένα τελευταίο σουτ. Έδωσαν την μπάλα στον Damian Lillard, ο οποίος εκτέλεσε το λεγόμενο "Brandon Roy shot". Η ιστορία ως γνωστόν ….επαναλαμβάνεται.



Και εκείνο ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι το 2008 και εδώ μπορείτε να δείτε τα τελευταία λεπτά του αγώνα.



Δείτε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του coach Nick την ώρα που οι παίκτες παίρνουν θέση για την τελευταία φάση του αγώνα. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για τους παίκτες να διαβάσουν την πρόθεση της επίθεσης. 




Για τους μη αγγλομαθείς περιληπτικά ο James Harden φαίνεται στο βίντεο να δίνει οδηγίες στους Beverley και Parsons πριν την επαναφορά να αλλάξουν παίκτες. Ποιος ήταν άραγε ο λόγος που δόθηκε αυτή …η εντολή από τον Harden. Θα είχε νόημα αν στην πορεία οι δύο παίκτες έκαναν εκ νέου αλλαγή αφού ο Beverley είναι ο καλύτερος αμυντικός και για να αρνηθούν την μπάλα στον Lillard.

Τελικά αυτό που συνέβη σε έκπληξη όλων, είναι να μην γίνει η αλλαγή, να μείνει ο Parsons  επάνω στον Lillard (που τον χάνει), ο οποίος με μια όμορφη ημικυκλική κίνηση (curl), δέχεται πάσα από τον Batum και …αντίο ζωή όπως την ξέραμε. Να σημειώσουμε ότι το δίποντο θα έστελνε τις δύο ομάδες στην παράταση αλλά και το γεγονός ότι υπήρχε ένα ακόμα φάουλ να δώσουν οι φιλοξενούμενοι!

Σε τελική ανάλυση θα συνεχίζουμε όλοι να αναρωτιόμαστε γιατί δεν αλλάζει ο Harden με τον Parsons που είναι και εύκολη αλλαγή. Τριπλή ή διπλή αλλαγή κάτι που αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι. Ο ίδιος ο Harden απλά δήλωσε ότι "είχαμε ένα αμυντικό πλάνο για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση αλλά δεν βγήκε″.

Δεν εξετάζουμε το γεγονός ότι στη θέση του Harden θα μπορούσε (η έπρεπε) να είναι ο Jeremy Lin, που ήταν αυτός άλλωστε που είχε παίξει άμυνα τον Lillard και τον κράτησε σε 0/2 στο διάστημα πριν γίνει το μοιραίο σουτ. 

Υπήρξε έντονη φημολογία ότι οι εντολές του McHale ήταν ''να μείνουν με τους παίκτες τους και να μην αλλάξουν στα σκριν''. Μετά τον αγώνα ο ίδιος ο McHale δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκεκριμένη εντολή του ήταν ''να μην δώσουν το τρίποντο'' κάτι που επιβεβαίωσε και ο Howard.

Αλλά αν λες στους παίκτες σου να μην αλλάξουν τότε πως αυτή η εντολή στηρίζει το συγκεκριμένο πλάνο για να αποφύγεις το τρίποντο. Μεταξύ μας η εντολή "όχι τρίποντο″ είναι το προφανές και συγνώμη γιατί δεν θέλουμε να προσβάλουμε κανέναν, αλλά το σημαντικότερο είναι πως θα το εκτελέσεις το πλάνο. Έχουμε λοιπόν μια σειρά από ατυχή γεγονότα.

Η μοιραία σειρά από λάθη:

1. Έξω ο Lin που ήταν πού καλός επάνω στον Lillard στην τέταρτη περίοδο.
2. Μέσα ο Harden για μια και μόνο άμυνα.
3. Ο παίκτης που παίζει άμυνα στον παίκτη που κάνει το άουτ εμποδίζει περισσότερο την πάσα στο low post στον Aldridge πάρα στο τρίποντο με το οποίο χάνεις (φαίνεται στο βίντεο).  
4. Αν σε τελική ανάλυση χρειαζόταν παίκτης επάνω στον παίκτη του άουτ αφού δύο πάσες δε γίνονται σε 0.9.
5. Η παρέμβαση του Harden την τελευταία στιγμή χωρίς πλάνο και εντολή του προπονητή προκάλεσε και αυτή μια σύγχυση.
6. Η αλλαγή/ες που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν ποτέ. 
7. Δεν χρησιμοποιήθηκε το φάουλ (άλλωστε έπρεπε αν είναι σε άμυνα όποιος παίκτης του Portland θα έπιανε την μπάλα για να μην γίνει στην προσπάθεια πράγμα πιθανό).

Είναι πολλά λάθη σε μια κατοχή για να μην καταλήξεις σε μια τέλεια καταιγίδα. Δηλαδή τόσα πολλά μοιραία και άσχημα γεγονότα που σε οδηγούν στην μεγάλη καταστροφή.

Η αλήθεια είναι ότι όπως και να την δεις αυτή την τελευταία επίθεση/άμυνα όλο και περισσότερο αναρωτιέσαι πόσα από αυτά τα λάθη στο αμυντικό πλάνο των  Rockets ήταν λάθη της στιγμής ή λανθασμένος σχεδιασμός. Σίγουρα θα πρέπει να αναρωτιέται και το προπονητικό επιτελείο τους. Αυτοί πρέπει να γνωρίζουν τι εντολή έδωσαν, πως την υποστήριξαν και τι δουλειά έχουν κάνει στην προπόνηση στις ειδικές καταστάσεις. 

Είναι εύκολο για το καθένα να πει ότι δεν πρέπει να δεχθεί μια ομάδα τρίποντο, να γίνουν αλλαγές σε όλα τα σκριν αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει πρώτα γίνει η ''πρόβα'' στην προπόνηση. Η περίπτωση κάποιος παίκτης να ξεχαστεί, να αργήσει να αντιδράσει  ή να κάνει λάθος επιλογή πάντα θα υπάρχει.    

Βέβαια δεν πρέπει να στερήσει κανείς από τον Lillard την δόξα για το εκπληκτικό buzzer-beating τρίποντο που έκρινε το παιχνίδι και την σειρά. Ακόμα και αμαρκάριστος δεν σημαίνει ότι το σουτ στο οποίο ευστόχησε κάτω από πίεση χρόνου ήταν απλή υπόθεση. Τέτοια σουτ άλλωστε καταξιώνουν παίκτες σε αυτό το επίπεδο.

Μην ξεχνάτε

Ανθρώπινα λάθη φίλοι μου, ανθρώπινα λάθη…παικτών και προπονητών…

Όλοι τα κάνουν ακόμα και στον μαγικό κόσμο του NBA


Η κριτική είναι απαραίτητη, χρήσιμη και αναφαίρετο δικαίωμα του οποιοδήποτε. Αρκεί να μπαίνει σε ένα ''κάδρο'' αθλητικής συζήτησης, με επιχειρήματα, όρια και σωστών προθέσεων.   

Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα ''κράξετε'' κάποιον προπονητή ή παίκτη (σε οποιοδήποτε επίπεδο) και θα τον χαρακτηρίσετε άσχετο ή οτιδήποτε άλλο. Σκεφτείτε πριν κρίνετε και καταδικάσετε την καριέρα ενός προπονητή ή παίκτη από ένα στιγμιαίο λάθος.

Δεν θέλω να φανταστώ τι θα είχε γραφτεί (και κυρίως με ποιο πνεύμα και ύφος), αν η συγκεκριμένη φάση είχε γίνει σε Έλληνα προπονητή κάποιας δικής μας ομάδας. 

Στο συγκεκριμένο κομμάτι έγινε ''κουβέντα'' γύρω από μια συγκεκριμένη φάση και τις αποφάσεις προπονητών και παικτών. Κάποιοι μπορεί να συμφωνήσουν και άλλοι να διαφωνήσουν στο τι έπρεπε και τι δεν έπρεπε να γίνει στο κομμάτι της άμυνας. Άλλες αποφάσεις είναι ακόμα πιο δύσκολες και πιο πολύπλοκες και γίνονται κάτω από πίεση χρόνου. 

Το μπάσκετ δεν είναι σκάκι σε καμία περίπτωση. Το έχω αναλύσει σε παλαιότερη επικοινωνία. Οι παικτες δεν είναι πιόνια που κάνουν μόνο συγκεκριμένες κινήσεις. Υπάρχει το απρόοπτο, το ανθρώπινο λάθος ή η ανθρώπινη υπέρβαση. Εσείς διαλέγετε και παίρνετε...  

Εξάλλου φάσεις σαν αυτές χαρίζουν στο κόσμο στιγμές μοναδικές….δείτε…



Για να ζήσετε πιο ζωντανά ακόμα την φάση δείτε την από μια κάμερα στο παρκέ. 

Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald’s All American Game (1) McDonald's All-American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)