Top 16 Week-6 Top 10 Plays

Οι κυνηγοί του Χαμένου Τελικού

Του Τάκη Πανούλια
03/03/2011Θα έχετε όλοι ακούσει την παροιμία "λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;"… φαντάζομαι. Αντιστεκόμουν λυσσαλέα να μην γράψω και εγώ για το θέμα των ημερών και γίνω Μάρτης αλλά δεν το απέφυγα. Η αναβολή του τελικού βλέπετε μου προκάλεσε μια φαγούρα στα δάχτυλα και έτρεξα να τα "ξύσω" στο πληκτρολόγιο.  

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας δεν θα γίνει την Κυριακή (6/3) και αφού οι κενές ημερομηνίες είναι ελάχιστες όπως λέει και το ρεπορτάζ μπορεί και να μην γίνει καθόλου! Στην ανακοίνωση της ΓΓΑ σαν αιτιολογία αναφέρονται λόγοι σωματικής ασφάλειας και προστασίας της περιουσίας των πολιτών!!! Και θα ψάξουν λέει διαθέσιμη ημερομηνία για την διεξαγωγή του. Δηλαδή για να το καταλάβω… τι θα αλλάξει σε λίγες ημέρες;  

Εφόσον πιστεύουν… οι αρμόδιοι ότι κάτι θα αλλάξει στο μέλλον, τότε γιατί κινδυνεύει η διεξαγωγή και των playoffs της Α1! Το είπε ο ίδιος ο ΓΓΑ. Εκτός και αν γίνει Μεγάλο Σάββατο ο τελικός... κατά το Γιάννη Ψαράκη Ευαγγέλιο.  

Και τι σημαίνει ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού θα καθοριστεί, σύμφωνα με το Νόμο, από τη διοργανώτρια αρχή, όταν διασφαλιστούν όλοι οι όροι για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Θα πάψουν οι αστυνομικοί να φυλάνε ποδοσφαιρικούς στόχους όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, σε σχέση με τη πρόσφατη δολοφονία των δύο αστυνομικών.  

Ο ΓΓΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής μετά την ανακοίνωση για την οριστική αναβολή του τελικού είπε το εξής εκπληκτικό για τον αγώνα του βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Θα δείτε ότι απόψε στο βόλεϊ όλα θα κυλήσουν ομαλά. Το βόλεϊ έδειξε το δρόμο. Δηλαδή αν τα παιχνίδια τα βλέπουν μόνο παιδάκια δεν θα έχουμε επεισόδια.  

Μα βρε άνθρωπε μου αν έχουμε επεισόδια και με θεατές τα παιδάκια χαθήκαμε. Να το κλείσετε το μαγαζί αν δω δωδεκάχρονα να πλακώνονται μεταξύ τους και να δέρνουν την αστυνομία σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.  

Σωστά ο Ομπράντοβιτς είπε ότι πρέπει να έρθουν στο γήπεδο κανονικοί φίλαθλοι (υπάρχουν και αυτοί), και ο Σπανούλης ότι δεν καταλαβαίνει γιατί στο εξωτερικό καταφέρνουν να γίνονται οι αγώνες σε άριστες συνθήκες και εμείς δεν μπορούμε και δεν ξέρει τι φταίει.  

Ο Βασιλακόπουλος επανέλαβε ότι ο αγώνας έπρεπε να γίνει και να μην υποχωρήσουμε στην οργανωμένη βία και την αλητεία. Είπε και άλλα πολλά όπως ότι ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Είναι κοινωνικό φαινόμενο (μπα και ο αθλητισμός τι είναι!!!).  

Έχουμε έναν κοινωνικό χουλιγκανισμό (υπάρχει και ακοινώνητος δηλαδή;). Να παρθούν τα σωστά μέτρα και οι σωστές αποφάσεις την ώρα που πρέπει. Να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Να στρατευτούμε και να συγκρουστούμε. Είπε…  

Α, είχαμε και τις γνώμες, παρεμβάσεις του στρατού όλων εκείνων των σχετικών και ασχέτων για την λύση του προβλήματος. Copy paste από άλλες περιπτώσεις βίας στον αθλητισμό στην χώρα. Πραγματικό dejavu.  

Τα περισσότερα ασπιρίνες σε μια μορφή καρκίνου τόσο… επιθετικού όσο ο χουλιγκανισμός. Για να το καταπολεμήσεις το φαινόμενο όμως θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσεις και στην συνέχεια να επέμβεις αποτελεσματικά αν και εφόσον έχεις την βούληση να το κάνεις. Το φαινόμενο δεν είναι δική μας πατέντα και άκμασε και αλλού, αλλά το αντιμετώπισαν.  

Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να κάνουν έρευνες και μελέτες ειδικευμένοι επιστήμονες. Κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι μελέτησαν το φαινόμενο και το κατανόησαν. Γιατί κάθε εποχή και χώρα έχει και τις ιδιαιτερότητες της και αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί.  

Επομένως και οι τρόποι αντιμετώπισης πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στις χώρες που εφαρμόζονται τα μέτρα γιατί υπάρχει διαφορά στην συμπεριφορά της βίας αλλά και τους παράγοντες που την προκαλούν.  

Η βία σε αθλητικούς αγώνες στην Σκωτία έχει κοινωνικό-θρησκευτικό χαρακτήρα, στην Ισπανία γλωσσολογικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, στην Ιταλία διαφορές μεταξύ βορρά και νότου. Στην Ελλάδα τι χαρακτήρα έχει; Παρά το γεγονός ότι οι εθνικές ιδιομορφίες που αντανακλούν ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, και πολιτιστικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και ομοιότητες.  

Ταυτόχρονα το έγκλημα δεν γίνεται να καταπολεμηθεί χωρίς ποινές. Μάλιστα κύριοι ποινές (έγκλημα και τιμωρία)… το ξεστόμισα και ησύχασα. Η εγκληματική συμπεριφορά που είναι παραβίαση των κανόνων και των συναισθημάτων φιλαλληλίας σε μια κοινωνία επισύρει ποινές. Αν δεν υπάρξει ποινή υπάρχει έξαρση της βίας εξαιτίας της ατιμωρησίας. Μην με πυροβολείτε εγώ απλά είμαι ο αγγελιοφόρος. Δεν το λέω εγώ αλλά οι ειδικοί. Πυρ ομαδόν σε αυτούς.  

Στην Αγγλία και σε άλλες χώρες νομίζετε ότι δεν εφάρμοσαν απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους, απαγόρευση μετακινήσεων, υποχρεωτική μετάβαση σε αστυνομικό τμήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, επιτηρήσεις, φυλακίσεις, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης σε γήπεδα και ηλεκτρονικό φακέλωμα.  

Όλα αυτά σε άτομα που είχαν παραβατική συμπεριφορά σε αγωνιστικούς χώρους σε αθλητικές εκδηλώσεις. Με την συνεργασία των τοπικών αστυνομικών τμημάτων, πιο κεντρικών υπηρεσιών αλλά και πολλές φορές από ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού όπως για παράδειγμα στην Ελβετία (Swiss Central Office on Hooliganism - COH).  

Δημιούργησαν ηλεκτρονικά συστήματα πληροφοριών (π.χ. το HOOGAN πάλι στην Ελβετία) που αποθηκεύουν δεδομένα για άτομα με εγκληματικές πράξεις σε γήπεδα που είναι προσβάσιμα σε εθνικό επίπεδο στην αστυνομία, τις άλλες δυνάμεις καταστολής, αλλά και τους ανθρώπους ασφαλείας που είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη των αθλητικών χώρων.  

Ταυτόχρονα οι αθλητικές ομοσπονδίες και τα σωματεία πήραν και αυτά μέτρα από την πλευρά τους εναντίον των ταραχοποιών. Μέτρα όπως ο εκσυγχρονισμός των γηπέδων, η απαγόρευση εισόδου, η αστυνόμευση των αγωνιστικών χώρων από ιδιωτικούς φρουρούς από μέρους των ομάδων, το κλειστό σύστημα τηλεόρασης, οι ασύρματοι, οι κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όλα αυτά βοηθάνε πάρα πολύ στον έλεγχο του πλήθους.  

Σε παράλληλη δράση πρέπει να υπάρχουν και πλάνα και πρωτοβουλίες για προληπτικά μέτρα για να εμποδίσουν την βία στους αθλητικούς χώρους. Για αντιμετώπιση του φαινομένου σε προσωπικό επίπεδο.  

Για όλα αυτά απαιτήθηκαν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασαν από τα κοινοβούλια των χωρών για να πάρουν σάρκα και οστά τα μέτρα τους.

Κάναμε τίποτα από όλα αυτά και δεν το είδα εγώ όλα αυτά τα χρόνια; Τι είπατε; Τα έχετε ακούσει όλα αυτά; Ρώτησα αν έγιναν και όχι αν αναγγέλθηκε ότι θα γίνουν. Από αναγγελίες, μεγάλα λόγια, μαχαίρια στο κόκαλο, κραυγές αγανάκτησης και τηλε-διαφήμιση χορτάσαμε κύριοι. ΕΡΓΑ ΘΕΛΟΥΜΕ.  

Εμείς οι προπονητές λέμε ακόμα και ένα μέτριο πλάνο είναι καλύτερο από την έλλειψη πλάνου.  

Καταστρώστε ένα εθνικό πλάνο αντιμετώπισης του φαινομένου και εφαρμόστε το όσοι είστε ειδικοί και αρμόδιοι. Οι υπόλοιποι αδειάστε μας την γωνία. Οι ανίκανοι, οι δειλοί και τα λαμόγια στο σπίτι τους. Δεν μπορούμε άλλο κάρβουνο, όχι άλλο κάρβουνο. Δεν γίνεται να παρακαλάμε για το αυτονόητο. Να πάμε να δούμε έναν αγώνα μπάσκετ ή οποιουδήποτε αθλήματος ως φυσιολογικοί άνθρωποι. Να γίνουμε οι κυνηγοί του χαμένου τελικού.  

Α, και πρέπει να βρεθεί και κάποιος να ηγηθεί αυτού του πλάνου… κανένας Θάτσερ (Thatcher); Να φτιάξει τουλάχιστον την σκεπή…

Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald's All-American Game (1) McDonald’s All American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)