Euroleague Chronicles (week 2)

Τάκης Πανούλιας

Η δεύτερη αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην Euroleague έδειξε πάλι ότι οι περισσότερες ομάδες ψάχνουν ακόμα την "χημεία" τους. Ο όρος χημεία σε μια ομάδα σημαίνει την ικανότητα της ομάδας αυτής, να ενεργεί σαν ένα σύνολο με ενότητασταθερότητα και αρμονία.
Αυτό πηγάζει από το δέσιμο της ομάδας αγωνιστικά, με την σωστή κατανομή ρόλων, τον αυτοματισμό της τεχνικής και την αμεσότητα της αντίδρασηςατομικά και ομαδικά μέσω της προπόνησης, την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της, καθώς και το ομαδικό πνεύμα.
Το να βρει την χημεία της μια ομάδα δεν επιτυγχάνεται από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτεί χρόνο και υπομονή. Οι περισσότερες ομάδες βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης και όταν αυτό τελειώσει θα μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους. Στις ομάδες αυτές ανήκουν και οι δύο δικές μας αφού στον μεν Παναθηναϊκό είχαμε "ολοκληρωτικό lifting", ο δε Ολυμπιακός άλλαξε προπονητή με ότι συνεπάγεται αυτό.


Νίκη με μπόλικο άγχος

Ας ξεκινήσουμε από τους "πράσινους" που έπαιξαν την Πέμπτη μπροστά σε 7.000 οπαδούς τους και πήραν στο τέλος την πρώτη τους νίκη απέναντι στην σκληροτράχηλη Cantu. Το παιχνίδι θα μπορούσε να τελειώσει με λιγότερο άγχος αν το 15-5 στις αρχές του τέταρτου δεκάλεπτου είχε συνέχεια και δεν είχαμε τις ανορθογραφίες στο τέλος με χαμένες βολές, κάποιες αργές επιστροφές και επιθετική αρρυθμία.
Καθοριστικό σημείο του αγώνα τα δύο τρίποντα πολύ καθοριστικά από τους Panko και Maciulis στο τελευταίο τετράλεπτο.

Στα θετικά

• Ασταμάτητος και πάλι ο Σχορτσιανίτης με 19 πόντους έχοντας και πάλι καλό ποσοστό στις βολές. Η ομάδα του Πεδουλάκη τον εκμεταλλεύεται άριστα στο παιχνίδι 5 εναντίον 5 αξιοποιώντας το πλεονέκτημα που έχει στο low post. Στην παρούσα φάση προσφέρει "άμεσο σκοράρισμα" και δεν παίζεται με κάλυψη 1 εναντίον 1. Ακόμα και στην περίπτωση διπλής ή και τριπλής κάλυψης (double/triple team) διαχειρίζεται πλέον καλύτερα αυτές τις καταστάσεις δείχνοντας ωριμότητα και υπομονή.
Στην Maccabi με τον Blatt βελτίωσε και την ικανότατα του να πασάρει προς τα έξω και στην weakside (αδύνατη πλευρά) και έτσι να δημιουργείται η extra πάσα για ελεύθερα σουτ.
• Καλός αλλά και νευρικός ο Διαμαντίδης που εκτός από τους 12 πόντους μοίρασε και πάλι 7 assists. Οι Ukic και Pankoπρόσθεσαν από 11. Ο δεύτερος δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ στην επίθεση και πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου θα το κάνει. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι "ταΐζει" πολύ καλά τον Σχορτσιανίτη. Ο Κροάτης πρέπει να δημιουργεί περισσότερο με ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα.
• Οι "πράσινοι" είχαν και πάλι αποτελεσματική επίθεση (eFG% 61% έναντι 54.3 των Ιταλών), πήγαν πολύ περισσότερο στην γραμμή της φιλανθρωπίας με 39 βολές έναντι μόλις 19 των αντιπάλων τους, κέρδισαν περισσότερα ριμπάουντ.
• Το υλικό του Παναθηναϊκού με τα ψηλά αθλητικά guards με μεγάλο άνοιγμα χεριών και τον Maciulis, που τα χρησιμοποιούν κατάλληλα για πίεση στην ντρίπλα και την πάσα κάποιες στιγμές πνίγουν τον αντίπαλο, αλλά απαιτείται διάρκεια. Αν οι αθλητικοί Lasme και Armstrong μπορέσουν (;) να δέσουν την άμυνα με βοήθειες ριμπάουντ και κοψίματα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Στα αρνητικά

• Βασικό πρόβλημα παραμένει ότι ο Παναθηναϊκός με τρεις παίκτες πίσω από τον Σχορτσιανίτη στην θέση "5", αναγκάζεται να χρησιμοποιεί πολύ χρόνο τον Τσαρτσαρή σε αυτή την θέση γιατί ο μεν Armstrong δείχνει να αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής, ο Lasme είναι δικαιολογημένα ανέτοιμος οπότε δεν είναι σωστό να τον κρίνουμε και ο Σκορδίλης κακά τα ψέματα στην παρούσα φάση υπολείπεται και μαθαίνει. Η ανάγκη να συμπληρωθούν τα λεπτά που απουσιάζει ο "Σόφο" από το παρκέ πρέπει να καλυφθούν άμεσα, γιατί μόλις καθίσει στον πάγκο, οι "πράσινοι" χάνουν πάντα στο επιμέρους σκορ.
• Οι Ιταλοί έριξαν τον ρυθμό του παιχνιδιού (69 κατοχές) όπως ήθελαν και είχαν κορυφαίους τους Aradori και Markoishvili που είχαν από 17 ο καθένας. Οι "πράσινοι" έπρεπε να ανοίξουν λίγο περισσότερο το παιχνίδι παίζοντας και στη δική τους έδρα.
• Η ομάδα του Πεδουλάκη έκανε πάλι περισσότερα λάθη από τον αντίπαλο έχοντας 14 έναντι 8 και σε εντός έδρας παιχνίδι. Στο σετ παιχνίδι οι Ukic και Kitchen χρειάζεται να χτυπήσουν περισσότερο στα pick and roll των πρασίνων αλλά έχοντας στο ρεπερτόριο τους επιλογές όπως οι kick out πάσες ή σερβιρίσματα στους ψηλούς.
• Η αδυναμία να "σκοτώσει" έστω και στο τέλος την αντίπαλη ομάδα δείχνει ακόμα ότι η ομάδα χρειάζεται ακόμα αυτοπεποίθηση και καθαρό μυαλό. Τρεις φορές συνεχόμενα λάθος επαναφορά δεν είναι και κολακευτικό πράγμα για μια ομάδα του επιπέδου του Παναθηναϊκού και του υλικού του. Βέβαια χρειάζεται ακόμα δουλειά στις λεπτομέρειες.

Όσοι πίστεψαν ότι η Cantu του πολύ καλού προπονητή Andrea Trinchieri θα έπεφτε εύκολα, επειδή έχασε στην έδρα της από την νεανική Olimpija, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στα αποτελέσματα γενικά. Στην Euroleague δεν κερδίζεις απλά με το να εμφανιστείς στο γήπεδο. Πρέπει να ιδρώσεις εντός και εκτός έδρας γιατί δεν είσαι ποτέ ασφαλής.

Δεν εμφανίστηκε στο παρκέ

Όταν μια ομάδα ξεκινά με 6-19 και 13-30 σε βάρος της, έχει 7 γρήγορα λάθη και συντελεστή απόδοσης (Performance Index Rating) 58 έναντι 123 των αντιπάλων το πράγμα είναι ξεκάθαρο ότι η βραδιά ήταν δύσκολη. Οι 92 πόντοι μετά τους 81 από την Caja Laboral μέσα στο σπίτι του δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός έχει αμυντικό πρόβλημα. Μια ομάδα που πέρυσι υποχρέωσε κορυφαίες ομάδες όπως η Barcelona ή η CSKA σε χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, στα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα. Το hangover της περυσινής επιτυχίας δεν είναι δικαιολογία για μια ομάδα με νεαρούς παίκτες να χάνει το κίνητρο της για σκυλίσια άμυνα.
Άλλωστε ο προπονητής του Ολυμπιακού τόνισε ότι η παρουσία αλλά και η αντίδραση της ομάδας του ήταν ανύπαρκτη. Μια απόλυτα ειλικρινής τοποθέτηση απέναντι στην άκρως προβληματική εμφάνιση των παικτών του.

Αφύλακτο το κάστρο

Αν κάποιο τμήμα του γηπέδου αποτελεί την "Κερκόπορτα" της άμυνας είναι το κόκκινο τετράγωνο στο παρακάτω σχήμα. Είναι το κομμάτι του γηπέδου που θέλει κάθε καλός επιθετικός να πατήσει για να δημιουργήσει καταστάσεις για να πετύχει καλάθι και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του.

                                       tetragono
Στο παρακάτω κλιπ μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση με πόση ευκολία έμπαιναν οι παίκτες της Efes στο κομμάτι αυτό σκοράροντας και δημιουργώντας φάσεις για εύκολα σουτ (7/9 επιθέσεις). Σε αυτό το σημείο ο επιθετικός έχει όλες τις επιλογές πάσας και η άμυνα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τα κερδισμένα φάουλ είναι ακόμα ένα bonus αυτής της κατάστασης για τους Τούρκους (32 έναντι 14 βολών).



Οι Lakers

Jordan Farmar έκανε εκπληκτικό παιχνίδι (σχεδόν triple double) με 25 πόντους, 9 assists και 8 ριμπάουντ, με τον πρώην συμπαίκτη του στους "λιμνάνθωπους" (4 σεζόν στους Los Angeles Lakers) τον Sasha Vujacic να έχουν 7/8 τρίποντα. Τα περισσότερα αφύλακτα. Η ομάδα του Oktay Mahmuti με το παιχνίδι με τις πολλές διεισδύσεις και kick out πάσες σκότωσε κυριολεκτικά την άμυνα του Ολυμπιακού. Ακόμα και ο Savanovic πήγε σε πολλά drive απέναντι στον Πρίντεζη από την κορυφή της ρακέτας μετά από κάθετο σκρήν με εξαιρετική επιτυχία δείγμα διαβάσματος του παιχνιδιού από τον πάντοτε "υποτιμημένο" τούρκο προπονητή.

Στην μάχη των ψηλών η frontcourt της Efes με τους BaracErden και Savanovic ταλαιπώρησε τους ΠρίντεζηDorseyHinesκαι Antic. Ο Hines το πολέμησε περισσότερο από όλους αλλά δεν γίνεται πάντα να καθαρίζει ένα παιδί με ύψος τριαριού.
Το να επισημάνουμε τα θετικά και τα αρνητικά για τους "ερυθρόλευκους" στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έχει νόημα. Όταν ένα παιχνίδι στραβώνει τόσο νωρίς και δεν σου βγαίνει τίποτα τα πάντα φαίνονται χάλια. Ήδη το ημίχρονο κατέγραφε 7 στα 9 τρίποντα για την Efes71-22 στο ranking, 13-5 ασίστ, 52-38% στα δίποντα και 77-33% στα τρίποντα. Επειδή όμως ακόμα είναι νωρίς, και τα πάντα διορθώνονται, ίσως το ηχηρό χαστούκι που δέχτηκε ο Ολυμπιακός να λειτουργήσει σαν σοκ και να ξυπνήσει μια ομάδα που δείχνει να μην έχει τον "ιερό φανατισμό" που έδειξε πέρυσι. Ακόμα η αναλαμπή του τρίτου δεκαλέπτου που έφερε τους "ερυθρόλευκους" στο 57-48 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κάτι θετικό.

Όσο άσχημο και αν ήταν το αποτέλεσμα, όσο και αν "τσαλάκωσε" την εικόνα του περυσινού πρωταθλητή Ευρώπης δεν παύει να είναι ένα παιχνίδι από το οποίο μπορεί να διδαχθεί. Επειδή δε, έχουν αρχίσει προβλέψεις και συλλογισμοί για το ντέρμπι της Δευτέρας στο ΟΑΚΑ, από την εφορία των "κόκκινων" που οι "πράσινοι" νίκησαν με την ψυχή στο στόμα την Cantu, τώρα πιθανότατα να αντιστραφούν τα συναισθήματα ξεχάστε το.
Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι κάθε παιχνίδι έχει την ιστορία του και κάνει συλλογισμούς τύπου…αφού αυτός νίκησε το άλλον…και ο άλλος έχασε από το άλλο…κινδυνεύει να εκτεθεί. Η αξιοποίηση θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων από τον προηγούμενο αγώνα δεν καθορίζει τον επόμενο, εκτός αν η κατάσταση σε μια ομάδα είναι προβληματική στην γενικότερη λειτουργία της. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο ομάδες είναι ακόμα ανέτοιμες. Αλλά για το ντέρμπι θα τα ξαναπούμε.




Euroleague Chronicles (week 1)

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2012 22:32 | Τάκης Πανούλιας

Τα χρονικά της Euroleague θα σας κρατήσουν συντροφιά ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης του μπάσκετ, με την καταγραφή και ανάδειξη σημαντικών λεπτομερειών των αγώνων κάθε αγωνιστικής. Οι δύο ελληνικές ομάδες θα έχουν φυσικά τον πρώτο λόγο σε αυτή την σειρά των άρθρων χωρίς να παραβλέπουμε την υπόλοιπη αγωνιστική κίνηση.
Η αναμονή για τους φίλους του μπάσκετ έφθασε στο τέλος της με την έναρξη της Euroleague και η πρώτη αγωνιστική τα είχε όλα. Συναρπαστικά παιχνίδια, ντέρμπι, εκπλήξεις και μια γρήγορη απόλυση προπονητή. Για τον λόγο αυτό λατρεύουμε την συγκεκριμένη διοργάνωση αφού είναι άκρως ανταγωνιστική και υψηλού επιπέδου. Παρόλο που οι ομάδες είναι ξεκάθαρα ανέτοιμες και χωρίς τον απαραίτητο ρυθμό πράγμα απόλυτα φυσιολογικό αφού η περίοδος μόλις ξεκίνησε.
Με το δεξί οι πρωταθλητές
Η παράδοση που θέλει τον πρωταθλητή να ξεκινά με νίκη στην πρεμιέρα τηρήθηκε πιστά και αυτή την φορά με τους "ερυθρόλευκους" να παίρνουν την νίκη απέναντι στην ανανεωμένη Caja Laboral μπροστά σε 8.000 θεατές. Αν και ξεκίνησαν με κεκτημένη ταχύτητα από την περσινή περίοδο στην συνέχεια αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες.
Ας μην ξεχνάμε ότι το σκορ στο 32' ήταν 67-68 από ένα layup του Lampe και χρειάστηκε ένα επιμέρους 15-5 για να έρθει η νίκη. Το τρίπτυχο της επιτυχίας για τον Ολυμπιακό παραμένει:
• Καλή ομαδική άμυνα
• Τρέξιμο στον αιφνιδιασμό
• Αλτρουισμός και ομαδικότητα στην επίθεση
Όμως η άμυνα χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιηθεί πράγμα που επέτρεψε στον αντίπαλο να μείνει μέσα στο παιχνίδι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το παιχνίδι που πήγε στις 71 κατοχές, από το σκορ (85-81), δείχνει υψηλό eFG% (63.1 - 51.6)ειδικά για τον Ολυμπιακό, με την ισπανική ομάδα να πηγαίνει περισσότερο στην γραμμή του φάουλ (0.23 - 0.38) καλύπτοντας έτσι το χάντικαπ.
Αξιοσημείωτη ήταν η χρησιμοποίηση του Περπέρογλου "αλά Obradovic" (post ups) από τον Μπαρτζώκα που προτιμά να ενσωματώνει τον πρώην "πράσινο" στην ομάδα διατηρώντας το δικό του στυλ παιχνιδιού. Έτσι σε 26 λεπτά πήρε 14 πόντους, με 3/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/2 βολές, αλλά και 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ με μόλις 1 λάθος και ranking 17, το μεγαλύτερο από όλους τους συμπαίκτες του. Το ίδιο άλλωστε έκανε και πέρυσι ο Ivkovic με τον Σπανούλη πράγμα που κατά την γνώμη είναι σωστό.

Οι βάσκοι μετά την φυγή των Prigioni (Knicks) και Teletovic (Nets), είχαν και δύο πολύ σημαντικές ελλείψεις με τους Rochestieκαι Pless, παίκτες που είναι σημαντικοί για την ομάδα τους (θέσεις 1-5). Παραμένουν όμως μια υπολογίσιμη δύναμη και όταν γυρίσουν και οι δύο τραυματίες θα βελτιωθούν. Όμως αμυντικά θέλουν περισσότερη δουλειά αν θέλουν να είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο.
Η βασίλισσα και ο αυτοκράτορας
Στο γρηγορότερο παιχνίδι της βραδιάς (75 κατοχές), που πολλές φορές είχε και λίγη "τσαπατσουλιά", η κατά πολλούς βελτιωμένη Real του rum and gun, αντιμετώπισε τον πλήρως ανανεωμένο Παναθηναϊκό που έβαλε μεν στο παιχνίδι του μπόλικο "τσαμπουκαλίκι" αλλά προδόθηκε από τα πολλά λάθη (23) και ποσοστό επί των επιθέσεων (Tov% 29.8), αλλά και τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Οι Μαδριλένιοι ανανέωσαν 15 επιθέσεις τους δηλαδή το 44.1 (Orb% 44.1) με αποτέλεσμα να πάνε και περισσότερες φορές στην γραμμή της φιλανθρωπίας 24/31 ποσοστό Fta/Fga 0.51 έναντι μόλις 0.24 των "πρασίνων" που είχαν μόλις 11-13. Αυτά αναίρεσαν την αποτελεσματικότητα των "πρασίνων" στην επίθεση που είχαν το εξαιρετικό 60.9 στο eFG%.
Για να τα κάνουμε "λιανά" και να μην σας μπερδέψω, ο Παναθηναϊκός ξόδεψε σχεδόν το 30% των επιθέσεων του σε λάθη (βέβαια εκεί και η Real έκανε 17), αλλά από τις επιθέσεις που εκδήλωσε η Real με δίποντα και τρίποντα έχασε στην μάχη των ριμπάουντ σχεδόν τις μισές (!) με αποτέλεσμα σε πολλές από αυτές να δεχθεί καλάθι ή να κερδίσουν φάουλ οι αντίπαλοι και να εκτελέσουν πολύ περισσότερες βολές.
Ο αδύναμος κρίκος των "πρασίνων" ήταν ο Armstrong που στο διάστημα που έπαιξε το επιμέρους σκορ ήταν 2-19 σε μόλις 6:26 λεπτά που έπαιξε.
Αντίθετα ασταμάτητος ήταν ο Σχορτσιανίτης που η επιλογή του προπονητή της "βασίλισσας" να το παίξει ένας-εναντίον-ενός στο low post τον βοήθησε να κάνει "πάρτι" στην αντίπαλη ρακέτα με 23 πόντους με 9/9 δίποντα και 5/7 βολές. Βέβαια δεν απέφυγε τα λάθη (6). Το γεγονός επίσης της κούρασης είναι ένα θέμα, αν και παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένος, αλλά αν τελειώνεις τις μισές επιθέσεις της ομάδας σου όσο παίζεις δικαιολογημένα θα υπάρξει κόπωση. Εκεί στο διάστημα της απουσίας του πρέπει να βρεθεί λύση είτε αλλάζοντας το στυλ του παιχνιδιού με τον Armstrong ή τον νεοαποκτηθέντα Lasme. Μένει να δούμε αν η απόδοση του πρώτου ήταν μια κακή παρένθεση και τι μπορεί να κάνει ο δεύτερος.
Ο Παναθηναϊκός έστειλε στο χαμηλό post και τα ψηλά guard του τον Διαμαντίδη, τον Ukic, και τον Μπράμος πράγμα που θα το βλέπουμε πολύ συχνά.
Ο "άνθρωπος των 3.000.000 ευρώ" τον χρόνο, ο πλήρως προσαρμοσμένος πλέον, Rudy Fernandez δεν αντιμετώπισε προβλήματα από το μαρκάρισμα του Maciulis και ξεκίνησε με 10 γρήγορους πόντους τον αγώνα και έβαλε και το κερασάκι στη τούρτα με το εκπληκτικά δύσκολο off balance fade away σουτ στο τέλος. Για αυτό τον λόγο πληρώνεις τόσα χρήματα. Για τα δύσκολα σουτ!
Παρόλα αυτά ο παίκτης βαρόμετρο για τη φετινή Real είναι κατά την γνώμη μου το τρομερό παιδί της ομάδας ο Nikola Mirotic. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εύστοχος στο μακρινό σουτ έδειξε ότι είναι ο καλύτερος νέος παίκτης στην Ευρώπη και σύντομα θα περάσει στην άλλη όχθη του Ωκεανού.
Η βελτίωση του είναι συνεχής και πλέον δεν εξαρτάται μόνο στο σουτ αλλά παίζει πολύ καλύτερα στο post, αντέχει στο ξύλο και μπορεί να σκοράρει κάτω από συνθήκες πίεσης καθώς πλέον αντιμετωπίζεται σαν κίνδυνος πρώτης γραμμής από το scouting report κάθε αντιπάλου.
Παίκτης κλειδί και ο Llull, αλλά η ανατροπή ξεκίνησε για τους Ισπανούς από τον δαιμόνιο Draper, που είχε 5 κλεψίματα σε σύντομο χρόνο συμμετοχής. Έτσι η επιθετική ισπανική ομάδα μάλλον νίκησε τον Παναθηναϊκό χάρη στην άμυνα της στο δεύτερο ημίχρονο.
Για να επιστρέψουμε στον Παναθηναϊκό το πρώτο του δείγμα ήταν θετικό, το ρόστερ του μόνο φτωχό δεν είναι και είναι θέμα δουλειάς να παραμείνει ανταγωνιστικός και την φετινή περίοδο. Σε αυτή την ομάδα εκτός του ότι εξακολουθεί να παίζει οΔιαμαντίδης, η αναπλήρωση των παικτών που έφυγαν έγινε τηρουμένων των οικονομικών καταστάσεων με αρκετή σύνεση. Πρέπει να περιμένουμε όμως για να έχουμε καλύτερη εικόνα σε μεγαλύτερο δείγμα αγώνων. Αν χρειαστεί έναν παίκτη ή κάποια αλλαγή στην front court της ομάδας θα φανεί στην πορεία.
Στην περιφέρεια ο Ukic κουβαλώντας περισσότερο την μπάλα δίνει ανάσες στον Διαμαντίδη αλλά στο παιχνίδι στο μισό γήπεδο θα πρέπει ακόμα να υπάρχει δημιουργία από τον Έλληνα guard. Μια ισορροπία στην εναλλαγή ρόλων δηλαδή. Ο Κροάτης έχει πολύ ταλέντο και με το ύψος του μπορεί να τελειώσει αρκετά drive διασπώντας τις αντίπαλες άμυνες. Βοήθεια άλλωστε θα πάρουν και από τον Kitchen.
Θεωρώ ότι ο Μπράμος θα είναι πολύ καλός στον ρόλο του, και περιμένω περισσότερα από τον Maciulis. Ο Panko έχει εμπειρία και ικανότητα και θα φανεί στην πορεία. Με την ικανότητα που έχει να βάζει την μπάλα στο παρκέ αν ευστοχήσει στα μακρινά σουτ μπορεί να παίξει άριστα τον ρόλο του stretch four. Σταθερή αξία ο Τσαρτσαρής.
Το ευχάριστο στον Παναθηναϊκό είναι ότι κανείς δεν έδειξε ευχαριστημένος με την "καλή εμφάνιση" και όλοι καταλαβαίνουν το μέγεθος και την δυναμική της ομάδας που εκπροσωπούν. Ο χρόνος θα δείξει που μπορεί να φθάσει αυτή η ομάδα που είναι σε χρονιά χτισίματος με 11 νέους παίκτες αλλά και προπονητή.
Οι υπόλοιποι
Οι εκπλήξεις της εβδομάδας ήταν η νίκες της Olimpija που είχε να νικήσει εκτός έδρας πολλά χρόνια εναντίον της Cantu με 84-71, και η Alba που πέρασε με 92-82 στην έδρα της μεταλλαγμένης Siena.
Η CSKA τα βρήκε σκούρα καθώς νίκησε 75-73 την Lietuvos βασιζόμενη στον οίστρο του Wheems με τους 6 πόντους στο τελευταίο λεπτό αλλά και ένα καθοριστικό κόψιμο, ενώ η Barcelona καθάρισε εύκολα με 72-60 την Bamberg και η Maccabi τηνUnicaja Malaga με 85-80. Από τις τούρκικες ομάδες η Fenerbahce Ulker νίκησε την Khimki 92-80, δείχνει να έχει τις δυνατότητες αλλά ακόμα δεν είναι στην κατάσταση που θα ήθελαν οι Τούρκοι ούτε ο Batiste αλλά ούτε και ο Andersen.
Η Anadolu Efes έχασε στο Μιλάνο από την Armani η οποία δείχνει καλύτερη αλλά το ερωτηματικό της παραμένει το βάθος του πάγκου της. Άλλωστε με 15 στα 28 τρίποντα κερδίζεις αλλά δεν γίνονται θαύματα κάθε μέρα. Οι Τούρκοι χωρίς τον Tunceriπαραμένουν προβληματικοί.
Εύκολη νίκη για την Besiktas εναντίον της νεανικής Partizan (11 !!! από τους 14 παίκτες στο ρόστερ είναι γεννημένοι μετά το 1990), με 81-65 αλλά και της γεμάτης Λιθουανούς Zalgiris Kaunas εναντίον της Cedevita Zagreb με 90-62. Τέλος η Chalonνίκησε την Prokom με 81-74.
Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική και πολύ καλύτερη σε ποιότητα, γιατί οι ομάδες θα βρίσκουν τον ρυθμό τους. Έτσι θα έχουμε πολλά περισσότερα στοιχεία να αναλύσουμε αφού το δείγμα των αγώνων θα μας επιτρέπει να καταγράφουμε περισσότερα πράγματα.

Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald’s All American Game (1) McDonald's All-American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)