Του Λεωνίδα Πιστιόλη
Λένε ότι το να διδάσκεις αποτελεί την υπέρτατη αισιόδοξη πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος. Κάπως έτσι θα πρέπει να βλέπει το συγκεκριμένο ρόλο και ο Τάκης Πανούλιας ύστερα από 15 χρόνια στο κουρμπέτι της "διδασκαλίας". Στο ρόλο του παιδαγωγού, του καθηγητή, του προπονητή σε μικρές ηλικίες. Από τα γήπεδα της Α2 και της Β’ Εθνικής, ο έμπειρος τεχνικός διδάσκει πια μπάσκετ εδώ και μερικούς μήνες μέσω της ακαδημίας Triple Crown και ένα σίγουρο: το διασκεδάζει με την ψυχή του.
Το μικρόβιο της διδασκαλίας "κόλλησε" στον Τάκη Πανούλια από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ανέλαβε το παιδικό τμήμα του Ολυμπιακού. Στα δέκα χρόνια με τους "ερυθρόλευκους" είχε συνολικό ρεκόρ 247-35, έφτασε σε τέσσερις τελικές φάσεις πανελληνίου πρωταθλήματος, κατέκτησε δύο τίτλους και πήγε στην τελική φάση της ΕΣΚΑ άλλες εννέα φορές! Σε αυτή τη δεκαετία, 9 παίκτες πέρασαν από τα χέρια του, οι οποίοι φόρεσαν μελλοντικά τη γαλανόλευκη φανέλα: οι Σούλης, Ανθης, Πέττας, Μίχαλος, Χαλβατζής, Μπαρδάκος, Ξανθόπουλος, Αγγελόπουλος, Κοτίνης...
Επειτα από τόσα χρόνια στις μικρές ηλικίες, πως ξεχωρίζεις τα παιδιά που αποτελούν ιδιαίτερες περιπτώσεις;
Το παν είναι να μπορέσεις να δεις πως θα εξελιχθεί ένα παιδί μελλοντικά. Πάντως, τρία είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει: σωματικά προσόντα, μπασκετικό IQ και διάθεση για δουλειά. Αν τα αξιολογήσεις όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, μπορείς να κάνεις μία πρόβλεψη για το αν μπορεί ένα παιδί να κάνει κάτι καλό στην καριέρα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Βασίλης Σούλης. Παρ’ ότι δεν είχε ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, διέθετε τρομερό πάθος και έκανε σταθερά και ανοδικά βήματα στην καριέρα του.
Το Triple Crown ολοκληρώνει σε λίγες εβδομάδες την πρώτη του -λίαν επιτυχημένη- σεζόν και τον προσεχή Ιούνιο ετοιμάζεται να ανοίξει και τις πύλες του πρώτου Basketball camp. Ο Τάκης Πανούλιας ξέρει φυσικά ότι στην περίπτωση του "καθηγητή" μπάσκετ δεν ισχύει αυτό που λένε για τους υπόλοιπους. Δηλαδή, ότι… "υπάρχουν τρεις καλοί λόγοι για να γίνεις καθηγητής: ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος"!
"Αυτό που έκανε φέτος το Triple Crown θα το βλέπουμε συχνότερα στο μέλλον. Ο Ευθύμης (Ρεντζιάς), ο Φραγκίσκος (Αλβέρτης) και ο Δημήτρης (Παπανικολάου) είχαν ένα όνειρο όταν άνοιγαν την ακαδημία. Τους εκτιμώ πολύ γιατί θέλουν να προσφέρουν πίσω στο μπάσκετ ένα μέρος από αυτά που κέρδισαν από αυτό. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια, οι συνθήκες είναι εξαιρετικές, υπάρχουν κλειστά γυμναστήρια και ένα προπονητικό επιτελείο με υποδομή (Πασχάλης Σερέτης και Λάμπρος Ρουμελιώτης). Στο Triple Crown υπάρχει ένα περιβάλλον που βομβαρδίζει τα παιδιά με σωστά ερεθίσματα" λέει ο Τάκης Πανούλιας.
Αντί να λέμε απασχόλησε την άμυνα στη weak side, λέμε κορόιδεψε την άμυνα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα 6χρονο παιδί και όχι με μία μικρογραφία αθλητή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου