Το ανοιχτό γήπεδο…

Του Τάκη Πανούλια
17/09/2010

Το ανοιχτό γήπεδο και το πάνω κάτω…
Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για το περίφημο ανοιχτό γήπεδο. Μην πάει το μυαλό σας σε κανένα από τα κλασικά ανοιχτά αθηναϊκά γήπεδα. Το ανοιχτό γήπεδο είναι φράση του συρμού και απλά σημαίνει το παιχνίδι της γρήγορης μεταφοράς της μπάλας στο αντίπαλο καλάθι μετά από ριμπάουντ ή κλέψιμο και πολύ σπάνια πλέον από καλάθι.

Για τρεις περιόδους που έπαιξε ο Josh Childress στον Ολυμπιακό σε κάθε παιχνίδι έπρεπε κάποιος να μας πληροφορήσει στο πόσο καλός είναι στο ανοιχτό γήπεδο!!!  

Δηλαδή πλήρωνε η ομάδα ένα τσουβάλι χρήματα για να είναι καλός στο να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο, να του πετάει κάποιος την μπάλα και να καρφώνει θεαματικά με το πράγματι μεγάλο άλμα του. Δεν κατηγορώ τον παίκτη, γιατί προς τιμή του και προσπαθούσε στην άμυνα και προσπάθησε να βελτιωθεί στο σουτ και άλλα σημεία του παιχνιδιού του. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υστερούσε στο παιχνίδι στο μισό γήπεδο σε πολλούς τομείς.
  

Θέλαμε και εμείς σαν εθνική ομάδα να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο και πολλοί υποστήριζαν ότι είναι το παιχνίδι που μας ταιριάζει. Η εικόνα των φιλικών ήταν ενθαρρυντική αλλά ποτέ κανείς δεν πρέπει να βασίζεται πολύ στην απόδοση των φιλικών. Είχαμε κάνει τότε την ρητορική, στην ουσία, ερώτηση αν θα τρέξουμε και εναντίον των Αμερικανών, των Ισπανών αλλά και άλλων ομάδων υψηλού επιπέδου.  

Γνώμη μας ήταν ότι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε με καμιά από τις τοπ ομάδες. Γιατί; Μα απλούστατα οι όλοι οι παίκτες της παίζουν στην πιο αργή (πλην Αδριατικής) λίγκα της Ευρώπης. Το τέμπο στο πρωτάθλημα μας είναι αργό και κυριαρχεί το παιχνίδι στο μισό γήπεδο.  

Δεν λέμε αν είναι κακό ή καλό απλά λέμε ότι σε μια λίγκα που οι παίκτες της παίζουν σε ένα αργό τέμπο, είναι δύσκολο μέσα σε λίγες μέρες που έχει ένας προπονητής την εθνική ομάδα, να παίξει ξαφνικά up tempo μπάσκετ

Δεν τρέχουν τόσο πολύ οι καλοί  
Σε τελική ανάλυση οι πραγματικά καλές ομάδες της ηπείρου μας δεν είναι ούτε στις πιο γρήγορες ομάδες αλλά ούτε στις πολύ αργές. Συνήθως είναι στην μέση αλλά και εκεί έχουμε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού όχι μόνο ως προς το τέμπο και τον ρυθμό αλλά και στον τρόπο που εκδηλώνονται οι επιθέσεις.    

Το ίδιο συμβαίνει και στο μαγικό κόσμο του NBA όπου δεν υπάρχει μια και μόνο "συνταγή" για την επιτυχημένη επίθεση, αν και κάποια πράγματα είναι απαραίτητα. Άλλες ομάδες παίζουν σε γρήγορο άλλες σε αργό ρυθμό. Άλλες βασίζονται σε περιφερειακό παιχνίδι και άλλες κερδίζουν παίζοντας μέσα στη ρακέτα. Άλλες πάνε στη γραμμή του φάουλ πολύ συχνά και άλλες αγοράζουν δεύτερες και τρίτες επιθέσεις από επιθετικά ριμπάουντ ή κάνουν ποσοστιαία ελάχιστα λάθη. 

Κάτι που αξίζει μεγάλης προσοχής είναι και το γεγονός ότι πολλές ομάδες που παίζουν πολύ καλή άμυνα αναγκάζουν την αντίπαλη ομάδα στο να καταναλώνει πολύ χρόνο από την επίθεση της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δείχνει χαμηλός ο ρυθμός του παιχνιδιού αλλά η ομάδα στην ουσία να είναι γρήγορη. Το διάβασμα της στατιστικής θέλει μεγάλη προσοχή.  

Δεν είναι πλέον αρκετό το ποσοστό στα δίποντα, τρίποντα, βολές, λάθη και ασίστ και τελειώσαμε. Υπάρχουν οι πόντοι που πετυχαίνει και δέχεται μια ομάδα στις 100 κατοχές ή ανά κατοχή. Ο ρυθμός που φαίνεται από τις κατοχές ανά αγώνα. Το ποσοστό των λαθών και των ριμπάουντ στις κατοχές. 

Το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι αιφνιδιασμοί, οι πόντοι μέσα από την ρακέτα, τα τρίποντα, τα ταξίδια στην γραμμή του φάουλ. Πόσα καλάθια μπαίνουν από ασίστ, από κλεψίματα. Το ρεκόρ νικών της ομάδας πάνω ή κάτω από ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων.  

Ποιες πεντάδες, τετράδες, τριάδες, δυάδες και μονάδες παρουσιάζουν θετικό plus / minus στατιστικά. Να ναι καλά ο Dean Oliver o guru των στατιστικών.  

Με πόσο τρέχεις;  
Το ποσοστά των ομάδων για τον αιφνιδιασμό ακόμα και στο NBA για τις πολύ καλές ομάδες κυμαίνονται σε ποσοστό από 9 έως 12,5 %. Τόσο είναι το ανοιχτό γήπεδο. Μην φανταστείτε δε ότι είναι και τελείως ανοιχτό συνεχώς, γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και αμυνόμενοι, απλά υστερούν αριθμητικά.  

Είναι ποσοστό πολύ αξιόλογο για τον προπονητή για να δουλέψει το συγκεκριμένο κομμάτι της επίθεσης. Αλλά το ποσοστό της επίθεσης στο μισό γήπεδο παραμένει πάντα συντριπτικά μεγαλύτερο. Και σε αγώνες ισοδύναμων αντιπάλων ή μεγάλης σημασίας και δυσκολίας τότε το ποσοστό αυτό μεγαλώνει.  

Ας βάλουμε όμως στην εξίσωση και κάτι άλλο. Η ταχύτητα μιας ομάδας δεν κρίνεται μόνο από την ταχύτητα που εκδηλώνει το επιθετικό transition. Η εναλλαγή πάσας και θέσεων στο 5 εναντίον 5, οι διεισδύσεις στο 1 εναντίον 1, οι συνεργασίες μας δείχνουν αν μια ομάδα είναι γρήγορη ή αργή. Ο ρυθμός που αλλάζουν πάσες οι παίκτες και οι συνεργασίες που εκτελούν είναι δείκτης σωματικής αλλά και πνευματικής ταχύτητας.  

Κοινοί παρονομαστές  
• Το πράγμα που είναι απαραίτητο σε όλες τις ομάδες για τις καλύτερες επιθέσεις είναι ότι σουτάρουν με πολύ καλά ποσοστά, και σε καθαρό ποσοστό επίθεσης αλλά και σε effective field-goal percentage που δίνει μεγαλύτερο ποσοστό στα τρίποντα.  

• Επίσης οι καλές επιθετικές ομάδες έχουν την ικανότητα να πηγαίνουν πολύ συχνά στην γραμμή της φιλανθρωπίας.  

Το ποσοστό των λαθών παίζει πάντα σημαντικό ρόλο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα μιας επίθεσης.  

• Όπως επίσης και το ποσοστό των επιθετικών ριμπάουντ αλλά και οι πόντοι που πετυχαίνει μια ομάδα από αυτά.  

Αντίθετα οι αιφνιδιασμοί δεν δείχνουν να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για μια επίθεση να είναι στις καλύτερες του πρωταθλήματος της.   Ακόμα και η Team USA με το πολύ υψηλό ποσοστό επιθέσεων σε αιφνιδιασμό (σε κάποια παιχνίδια έως και 20%) έπρεπε να παίξει καλά και σε άλλους τομείς για να νικήσει τους αγώνες της στο πρόσφατο παγκόσμιο. Άλλωστε, ας μην γελιόμαστε, αθλητικά οι αμερικανοί είναι πολύ μπροστά όπως έγραψε και ο συνάδελφος Αυγουλής. Μα πολύ μπροστά.  

Σε αυτό το παιχνίδι δεν μπορείς να τους παίξεις. Όμως στο 5 εναντίον 5 παρουσίαζαν κενά διαστήματα. Είναι εξαιρετικά ικανοί σε καταστάσεις στο ανοιχτό γήπεδο (ναι είπα ανοιχτό γήπεδο!!!), βασιζόμενοι στα αθλητικά προσόντα και κυρίως η ταχύτητα τους, αλλά δεν είναι το ίδιο ικανοί σε καταστάσεις στο μισό γήπεδο (5 εναντίον 5).  

Παράδειγμα το παιχνίδι τους με την Βραζιλία όπου η ομάδα των ΗΠΑ έπεσε στην παγίδα του αργού ρυθμού, ειδικά στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα. Δεν υπήρχε κίνηση μακριά από την μπάλα και οι παίκτες απλά εναλλάσσονταν στο να παίζουν 1 εναντίον 1 που στην πραγματικότητα είναι 1 εναντίον 5.    

Οι καταστάσεις του επιθετικού transition δημιουργούν αριθμητικό πλεονέκτημα για την επίθεση πράγμα που κάνει την διαδικασία επιλογής (λήψη αποφάσεων) πιο εύκολη. Όταν μιλάμε για παίκτες που παίζουν "up-tempo" basketball αλλά δεν μπορούν να παίξουν μπάσκετ σε πιο αργούς ρυθμούς, τις περισσότερες φορές έχουμε παίκτες που είναι είτε άπειροι, είτε δεν έχουν καλή τεχνική κατάρτιση και αίσθηση του παιχνιδιού. Στον αντίποδα παίκτες σαν τον Kevin Durant παίζουν καλά σε κάθε κατάσταση του παιχνιδιού.  

Να τρέξουμε ή να μην τρέξουμε  
Ιδού η απορία. Αν με την έννοια τρέξιμο εννοούμε να παράγουμε παίκτες που θα είναι περισσότερο αθλητές συμφωνώ απόλυτα. Να τρέξουμε στην άμυνα, να τρέξουμε στον αιφνιδιασμό, να πασάρουμε γρήγορα, να κόψουμε γρήγορα, να βγούμε από τα σκριν με ταχύτητα. Δεν είναι ανάγκη να υιοθετήσουμε κανένα run and gun στυλ παιχνιδιού στο ανοιχτό γήπεδο (να το πάλι το είπα… σε καλό μου σήμερα). 

Όλα τα αθλήματα παίζονται διαρκώς με μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βλέπουμε στο μέλλον παιχνίδια που θα κάνουν το κεφάλι μας να πηγαίνει δεξιά και αριστερά όπως οι θεατές του Wimbledon. Εξάλλου η ταχύτητα δεν οφείλεται μόνο στην αθλητική βελτίωση των παικτών, αλλά και στην τελειότητα της τεχνικής, την μπασκετική ευφυΐα και την τακτική. Έτσι την κίνηση των παικτών και την συνεργασία τους κατανέμονται οι δυνάμεις και τα τρεξίματα του καθενός.  

Το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση και ανάλυση. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό, όπως και στο τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε ηλικιακό και αθλητικό επίπεδο, για να βελτιώσουμε την μπασκετική ευφυΐα των παικτών μας. Για να μην παίζουν καλά μόνο στο ανοιχτό γήπεδο (το τρεις εξαμαρτείν…).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald’s All American Game (1) McDonald's All-American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)