Αναλύσεις και προβλέψεις

Του Τάκη Πανούλια
18/03/2011  

Παραμονές μεγάλων αναμετρήσεων, όπως οι επικείμενες των playoff της Euroleague, οι προβλέψεις και οι αναλύσεις είναι πάντα σε πρώτο πλάνο. Αρέσει σε όλους μας η πρόβλεψη (π.χ. του καιρού, του αποτελέσματος ενός αγώνα, της πορείας μιας μετοχής στο χρηματιστήριο). Ο άνθρωπος ανέκαθεν ήθελε να ρίξει μια ματιά στο παράθυρο του μέλλοντος.

Το λεγόμενο forecasting δηλαδή η πρόβλεψη, η πρόγνωση των επερχόμενων γεγονότων που βασίζεται σε δεδομένα είναι και πολύτιμη αλλά και συναρπαστική διαδικασία.  

Αλήθεια ποιος δεν θα ήθελε να μπορεί να προβλέπει τα μελλούμενα. Να προβλέπει λέω, όχι να τα γνωρίζει, γιατί αυτό είναι κατάρα. Στην σημερινή εποχή του στοιχήματος βέβαια κάποιοι σύγχρονοι Νοστράδαμοι μπορεί και να έχουν το χάρισμα… της ενόρασης!!! Τέλος πάντων σε αυτή την διαδικασία μπαίνουμε όλοι μας ειδικοί και λιγότερο ειδικοί.  

Οι προπονητές συνήθως δεν θέλουν να δημοσιοποιούν τις προβλέψεις τους για το αποτέλεσμα ενός αγώνα ή μια σειράς αγώνων και συνήθως αρέσκονται στις αναλύσεις. Οι αναλύσεις των δεδομένων είναι πράγματα πιο χειροπιαστά. Το να παρουσιάσεις τα δυνατά και αδύναμα σημεία μιας ομάδας είναι κάτι που δεν απαιτεί μαντικές ικανότητες αλλά γνώση. Επίσης η σύγκριση των στατιστικών δεδομένων των μονομάχων ενός αγώνα είναι πράγματα μετρήσιμα. "Η στατιστική πάντα λέει την αλήθεια αρκεί να ξέρεις να την διαβάσεις".  

Όλα αυτά είναι δεδομένα που χρήζουν ανάλυσης από τα τεχνικά επιτελεία των δύο ομάδων αλλά και των ειδικών περί του αθλήματος. Το να κάνεις πρόβλεψη όμως εμπεριέχει πάντα ρίσκο. Ειδικά όταν έχουμε ζευγάρια - μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ομάδες με τεράστια δυναμική και χρυσές σελίδες ιστορίας.

Οι προπονητές συνήθως παίρνουν υπολογισμένα ρίσκα για αυτό προτιμούν τις αναλύσεις από τις προβλέψεις. Προτιμούν να παρουσιάζουν τα πιθανά σενάρια ανάλογα με το ρυθμό, την τακτική και τις ειδικές καταστάσεις του παιχνιδιού. Γνωρίζουν ότι κάθε ομάδα έχει τις αδυναμίες της και αν ο αντίπαλος τις εκμεταλλευτεί καλύτερα τότε η πλάστιγγα θα γείρει με το μέρος του. Επομένως ακόμα και στις περιπτώσεις που ένα ζευγάρι έχει φαβορί προτιμούν να κάνουν ανάλυση των δύο αντιπάλων και να παρουσιάζουν τα σενάρια που βολεύουν την ομάδα Α ή την ομάδα Β.  

Αυτές οι αναλύσεις όμως είναι πολύ χρήσιμες γιατί μας βοηθούν να κατανοήσουμε περισσότερο το ίδιο το παιχνίδι του μπάσκετ σε επίπεδο στρατηγικής, τακτικής και ψυχολογίας. Παρέχουν την ακτινογραφία των αντιπάλων σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο και μας δίνουν μια ξεκάθαρη ματιά του οργανισμού τους. Άρα είναι πολύτιμες για όποιον τις διαβάσει καθώς αποκτά μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις αναμετρήσεις που θα παρακολουθήσει.  

Βέβαια δεν είναι και λίγοι (προπονητές, αναλυτές, δημοσιογράφοι), που προχωρούν ακόμα περισσότερο και δίνουν τα προγνωστικά τους για την έκβαση ενός αγώνα. Το ποσοστό επιτυχίας των προβλέψεων αυτών έχει να κάνει με την σοβαρή μελέτη των ομάδων αλλά και μια δόση τύχης.  

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να δούμε και πότε έγινε μια συγκεκριμένη ανάλυση ή πρόβλεψη. Γιατί όσο περισσότερο απέχει από την ημερομηνία του αγώνα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κάποια δεδομένα να έχουν αλλάξει δραματικά. Πόσο μάλλον σε μια σειρά αγώνων Best-of-five series (2-2-1 format), των playoff της Euroleague. Ένας τραυματισμός κάποιου παίκτη-κλειδί, μια αλλαγή στο ρόστερ, μια ήττα ή ένα γεγονός που μπορεί να διαταράξει την ψυχολογία της ομάδας, είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν θετικά ή αρνητικά την συλλογική αποτελεσματικότητα μιας ομάδας.  

Το πολυπόθητο break (σπάσιμο της έδρας) στο πρώτο παιχνίδι της σειράς για παράδειγμα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω αλλά μπορεί και να μην σημαίνει και τίποτα. Ακόμα και μια δήλωση ενός αντιπάλου, μια συμπεριφορά μπορεί να θίξει τον εγωισμό της αντίπαλης ομάδας με αναπάντεχα αποτελέσματα.    

Η συλλογική αποτελεσματικότητα μιας ομάδας είναι τόσο πολύπλοκη διαδικασία που καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες και πολλοί από αυτούς είναι αστάθμητοι. Τραυματισμοί, διαιτησία, μεταβολές στην ψυχολογία, η αντίδραση των φιλάθλων, αλλαγές του momentum ενός αγώνα (ψυχολογική φορά) από μια και μόνο φάση. Όποιος πάει έτοιμος στην μάχη.

Γενικά αν θέλετε την άποψη μου για να γίνει μια πρόβλεψη για το ποια ομάδα θα επικρατήσει πρέπει να υπολογίσουμε τα παρακάτω:  
1. Ποιος έχει το πλεονέκτημα της έδρας
2. Να γίνει υπολογισμός των δυνατών και αδύναμων σημείων (πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα)
3. Να κάνουμε σύγκριση και συσχετισμό των στοιχείων των δύο ομάδων
4. Να κάνουμε την πρόβλεψη  

Κατά την προσωπική μου άποψη κερδίζει αυτή η ομάδα που πάει έτοιμη στην μάχη. Αυτό προϋποθέτει μια σειρά από πράγματα. Η ομάδα που μπαίνει σε κρίσιμους αγώνες θα πρέπει:  
• Να έχει ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο
• Να δείξει σεβασμό προς τον αντίπαλο
• Να έχει αυτοπεποίθηση
• Να διαχειριστεί σωστά τον φόβο / άγχος
• Να είναι σε εγρήγορση  

Τα προπονητικά επιτελεία (η ηγεσία) είναι σημαντικό να έχουν ξεκάθαρες σκέψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των αντιπάλων τους, σε επίθεση και άμυνα, αλλά και κάποιες τακτικές - έκπληξη για τους αντιπάλους τους. Μπορεί ο τρόπος δράσης μιας ομάδας να αναπτύσσεται μέσω της συνεργασιών των μελών της ομάδας με τον χρόνο (στρατηγικές δράσεις, αυτοματισμοί, ρουτίνες, τακτικές) αλλά οι προπονητές πάντα σε τέτοιες στιγμές ετοιμάζουν το κάτι παραπάνω για να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο πάγκο.

Τα DVD παίρνουν φωτιά και η ανάλυση του αντιπάλου (κατασκοπεία) είναι εξονυχιστική. Η στρατηγική (άλλο πράγμα η τακτική) πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και να υπάρχον και εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που το αρχικό πλάνο δεν περπατήσει. Αυτός που προγραμματίζει και προετοιμάζει είναι σε πιο πλεονεκτική θέση για να νικήσει (Sun Tzu’s The Art of War).  

Η ομάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο της με σεβασμό έτσι ώστε να έχει αξιολογήσει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Να μην αφήσει τίποτα στην τύχη. Και σαν τακτική η ταπεινότητα μπορεί πολλές φορές να κάνει τον αντίπαλο να νοιώσει υπεραισιόδοξος και αλαζονικός. Έτσι την πατάνε πολλές φορές τα λεγόμενα φαβορί.  

Σε τέτοιες αναμετρήσεις είναι απαραίτητη η ανάγκη για αυτοπεποίθηση. Χωρίς αυτή κανείς δεν είναι ικανός να εκπληρώσει στόχους του. Η αυτοπεποίθηση στις ομάδες χτίζεται σταδιακά μέσα από τις επιτυχίες, αλλά πολλές φορές εξαρτάται από τις συνθήκες την ώρα του αγώνα. Είναι μια δυναμική διεργασία η αυτοπεποίθηση και η επιτυχία που μαζί με άλλους παράγοντες καθορίζουν την απόδοση μιας ομάδας.  

Μια άλλη βασική αναγκαιότητα είναι οι παίκτες να βιώσουν και να αξιολογήσουν προσεκτικά την αίσθηση του φόβου της αποτυχίας και του άγχους. Για τους νεαρούς αθλητές (τους πρωτάρηδες), πρέπει να γίνει μια πιο προσεκτική προετοιμασία. Για τους έμπειρους αθλητές ο φόβος και το άγχος υποτίθεται πως χαλιναγωγούνται και εξαφανίζονται εντελώς. Συνήθως τον αφήνουν να υπάρχει σαν ένας χρήσιμος φίλος. Να τους θυμίζει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν άσχετα αν έχουν βρεθεί ξανά σε παρόμοιες περιστάσεις.  

Η ομάδα (παίκτες - προπονητικά επιτελεία) πρέπει να είναι σε πλήρη εγρήγορση. Ειδικά σε μια σειρά αγώνων τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν πολλές φορές. Οι αλλαγές μπορεί να είναι δραματικές και μέσα στο παιχνίδι. Μια φάση μπορεί να αποτελέσει ψυχολογική στροφή σε βαθμό που να επηρεάσει την μετέπειτα εξέλιξη του αγώνα. Είναι αυτό που οι αμερικανοί ονομάζουν turning points ή shifts of momentum.

Επομένως η τακτική της ομάδας κατά την διάρκεια του αγώνα (σε αυτό διαφέρει η τακτική από την στρατηγική) πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τον αντίπαλο. Σε κάθε αγώνα τίποτε δεν είναι ίδιο πάντοτε. Επίσης όσο και να θέλουμε, δεν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα πάντα, καθώς παίζει ρόλο και ο αντίπαλος αλλά και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες όπως αναφέραμε παραπάνω.  

Άλλωστε το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πάντα αλλάζουν. Το ίδιο και οι ομάδες και αύριο θα αναφερθούμε στις αλλαγές μιας τέτοιας ομάδας. Θα αναλύσουμε την μεταμόρφωση του Ολυμπιακού.  

Έτσι για να ξεκινήσουμε και εμείς μια σειρά… αναλύσεων για τους μονομάχους που διεκδικούν το ιερό δισκοπότηρο (Holy Grail) της Euroleague.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald’s All American Game (1) McDonald's All-American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)