Οι παιδικές ασθένειες του ΟΣΦΠ

Του Τάκη Πανούλια
11/04/2011  

Η φράση "ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό" έχει γίνει κλισέ σε τέτοιες περιπτώσεις και ίσως να είναι μια απλοϊκή προσέγγιση του θέματος της ανεπανάληπτης επιτυχίας της Montepaschi Siena να αποτινάξει το εφιαλτικό πρώτο παιχνίδι της σειράς της και να αποκλείσει τον Ολυμπιακό. Μια ήττα που στις περισσότερες των περιπτώσεων θα είχε τσαλακώσει το ηθικό και το πνεύμα πολλών ομάδων.  

Η Siena τελείωσε την σειρά στο Palaestra με 3-1 σε μια επική επιστροφή και θα δώσει το παρόν στο Final Four στην Βαρκελώνη. Αφήνοντας εκτός τον Ολυμπιακό που είχε κάνει το ταξίδι τις δύο τελευταίες περιόδους. Πώς έγινε και το ασχημόπαπο μετά την ντροπιαστική ήττα στο πρώτο παιχνίδι, έγινε κύκνος και πέτυχε τρεις καθαρές νίκες είναι κάτι που σηκώνει πολύ κουβέντα. Η διαφορά 17 πόντων που κέρδισε άλλωστε στο δεύτερο παιχνίδι είναι και η μεγαλύτερη ήττα εντός έδρας των "κόκκινων" στην τελευταία διετία.  
Ξεθύμανε

Ένας σχολιαστής αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου έλεγε πριν από μερικά χρόνια, σε μια σειρά τελικών μεταξύ Celtics - Lakers, πως είναι απαράβατος κανόνας στα play offs του NBA ο προπονητής να μην αφήνει στην ομάδα του να κερδίζει με υπερβολικά μεγάλες διαφορές σκεπτόμενος το επόμενο παιχνίδι της σειράς εφόσον υπάρχει. Να μην "αδειάζει" κατά κάποιο τρόπο η ομάδα και από φυσικές δυνάμεις αλλά και συναισθηματικά. Καλύτερα να κατεβάσεις τον ρυθμό του αγώνα και να διατηρήσεις την διαφορά σε ανεκτά επίπεδα για να κρατήσεις και τους παίκτες σου σε εγρήγορση.  

Δεν ξέρω αν ο Ivkovic το προσπάθησε και δεν κατόρθωσε να φέρει την διαφορά σε χαμηλότερα επίπεδα η ήθελε να σκοτώσει το ηθικό της ιταλικής ομάδας. Αλλά ο σεισμός του ΣΕΦ που ταρακούνησε τους Ιταλούς στο πρώτο παιχνίδι προκάλεσε στη συνέχεια το τσουνάμι της Siena που παρέσυρε τον Ολυμπιακό σαν αντίδραση.  

Με σιδερένια άμυνα απορύθμισε τον Ολυμπιακό στην επίθεση υποχρεώνοντας τον σε πολλά λάθη σε κάθε παιχνίδι αλλά και χαμηλά ποσοστά από μακρινή απόσταση. Στα τρία τελευταία παιχνίδια οι "ερυθρόλευκοι" περιφερειακοί είχαν 4/18, 5/17, 6/21 τρίποντα και 22, 20, και 17 λάθη αντίστοιχα.  
Οι "κόκκινοι" σε αυτό το γεμάτο ένταση, συναισθηματική και φυσική προσπάθεια παιχνίδι των Ιταλών δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Φαίνονταν νικημένοι πνευματικά και σωματικά.  
Παιδικές ασθένειες

• Τα πολλά λάθη του Ολυμπιακού σε κάθε παιχνίδι δείχνουν ότι το πρόβλημα οργάνωσης στης ομάδας τελικά παρέμεινε πρόβλημα. Ήταν κάτι για το οποίο είχαμε μιλήσει στο ξεκίνημα της περιόδου και που ο προπονητής του ήθελε να βελτιώσει. Ο Παπαλουκάς σχεδόν αόρατος δεν είχε καμιά σχέση με τον παίκτη στο δεύτερο γύρο του Top 16.  

Ο Teodosic και με το πρόβλημα του τραυματισμού του, λίγα πράγματα, σε μια κακή σεζόν όπως εξελίσσεται για αυτόν και την ομάδα του. Τέλος ο Σπανούλης με 3/19 τρίποντα στην σειρά και πολλά λάθη έγινε προβλέψιμος και δεν βοήθησε όσο το ταλέντο του επέβαλε.  

• Οι τρύπες στις θέσεις του small και power forward ειδικά του παίκτη με το συνεπές μακρινό σουτ έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους. Η απόδοση του Erceg είχε βοηθήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα στην φάση του Τop 16 αλλά και ο ίδιος σταδιακά χάθηκε και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κάνουν αυτήν την δουλειά. Του τεσσαριού δηλαδή που θα ανοίξει την άμυνα με το μακρινό σουτ.  

• Η προσπάθεια του Gordon συγκινητική στο να καλύψει τις αδυναμίες αλλά δεν έφθανε. Χρειαζόταν περισσότερη βοήθεια από τα κλασικά τριάρια η ομάδα και δεν την πήρε. Ο Keselj αόρατος άνθρωπος και ο Παπανικολάου λίγα πράγματα και χωρίς την απαραίτητη βελτίωση. Το έχουμε ξαναπεί ότι ο τρόπος παιχνιδιού του Ολυμπιακού δεν τους βοηθά και πολλές φορές δείχνουν αποκομμένοι από το παιχνίδι της ομάδας.  

• Θα ήθελαν περισσότερα kick outs δηλαδή περισσότερες πάσες από την διείσδυση του χειριστή της μπάλας μετά από το pick and roll. Αλλιώς παίρνοντας την μπάλα στατικά πρέπει να δημιουργήσουν από μόνοι τους φάσεις και δεν έχουν τέτοια δυνατότητα ακόμα.

Γιατί ο μεν Keselj μπορεί να εκτελέσει με σουτ (τουλάχιστον έτσι ξέραμε), αλλά και ο Παπανικολάου θα μπορούσε να πάει στο καλάθι σαν slasher (να πάει προς το καλάθι με ντρίπλα) αρκεί η άμυνα να τρέχει να τους καλύψει μετά από περιστροφή (άμυνα close out). Όταν στις δύο αυτές θέσεις (SF/PF) δεν υπάρχει απειλή τότε η άμυνα μπορεί εύκολα να κλείσει και να αντιμετωπίσει το pick and roll με μεγαλύτερη ευχέρεια.  
Η ζωή χωρίς τον McCalebb

Ο McCalebb είναι από πιο δύσκολους παίκτες να περιορίσει κανείς στην επίθεση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εκπληκτικός σκόρερ, διαβάζει πολύ καλά τον αντίπαλο αμυντικό, και την κατάλληλη στιγμή σε περνάει με μεγάλη ευκολία (slasher). Ο τραυματισμός του ήταν ένα μεγάλο συν για την ομάδα του Πειραιά αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε. Μιλάμε για έναν παίκτη που το 71% των προσπαθειών του είναι καρφώματα και layups, με το 65% να είναι επιτυχημένα.  

Στο πρώτο παιχνίδι που αγωνίστηκε τα περισσότερα λεπτά η ομάδα του έχασε με κάτω τα χέρια. Ο παίκτης έδειξε ανέτοιμος και ο Pianigiani πολύ σωστά στην συνέχεια δεν τον χρησιμοποίησε προστατεύοντας τον ίδιο και την ομάδα του. Έδειξε ότι η ομάδα του μπορεί να παίξει καλά και χωρίς αυτόν οπλίζοντας με αυτοπεποίθηση τους υπόλοιπους.  
David Moss Off /Malik Hairston On

O Moss στην συγκεκριμένη σειρά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στα περισσότερα παιχνίδια παρότι είχε καλά νούμερα σε όλη την περίοδο. Είχε και αυτός πολλά post ups στο παιχνίδι του και αποτελούσε απειλή για τα τριάρια του Ολυμπιακού. Αφού δεν μπόρεσε να κάνει αυτός την δουλειά την έκανε και με το παραπάνω ο Hairston.  

Είχε δύο φορές τις καλύτερες επιδόσεις του για την τρέχουσα περίοδο με 19 και 25 πόντους στο δεύτερο και το τέταρτο παιχνίδι της σειράς με ranking 31 και τις δύο φορές. Δεν ξεχνάμε τα rebound που μάζεψε και που στο δεύτερο παιχνίδι (11) ήταν μαχαιριές στην καρδία της άμυνας των κόκκινων.  
Jaric Reloaded

Η ανάσταση του Marko Jaric ήταν ένα μεγάλο συν για την Siena και επιπλέον ένα κρυφό όπλο για τον Pianigiani. Ξεκινώντας τα προημιτελικά ο guard της ιταλικής ομάδας είχε μάλλον ήσυχη παρουσία. Τώρα πως ο Marko από αόρατος άνθρωπος έγινε διαστημικός είναι και αυτό ένα ερώτημα. Πάντως ακόμα και στο δεύτερο παιχνίδι έδειξε σημάδια ανάκαμψης έστω και με κάποια δυνατά φάουλ σε περιπτώσεις layup παικτών του Ολυμπιακού.  
Δεν την ξαναπατάω

Ο Simone Pianigiani είχε σπάσει την έδρα του Παναθηναϊκού την περίοδο 2008-09 όπως και τώρα με τον Ολυμπιακό. Τότε μάλιστα δεν είχε χάσει το πρώτο παιχνίδι της σειράς με τέτοια απίστευτη διαφορά. Στην συνέχεια όμως το pick & roll των "πρασίνων" διέλυσε κυριολεκτικά την άμυνα της Siena. Ο Ιταλός προπονητής αυτή την φορά ήταν αποφασισμένος να πάρει τα μέτρα του και το δήλωσε άλλωστε "να μην την ξαναπατήσουμε όπως με τον Παναθηναϊκό". Αυτή την φορά σταμάτησε το pick and roll του Σπανούλη με επιθετικά hedge out, και έτσι θα έχει την ευκαιρία του να αντιμετωπίσει ξανά τον Παναθηναϊκό, για να προσπαθήσει να πάρει το αίμα του πίσω.
Συμπέρασμα

Σε αυτή την σειρά είμαι σίγουρος ότι πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο η Siena ανέτρεψε την κατάσταση ή κατά πόσο την "πάτησε" ο Ολυμπιακός. Όπως λέμε κάθε φορά στην εξίσωση υπάρχει και ο αντίπαλος και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο η δική μας απόδοση επηρεάζει το αποτέλεσμα.  

Για την ιταλική ομάδα είναι σημαντικό ότι μάζεψε τα κομμάτια της, επιστράτευσε φιλότιμο, και τινάζοντας την σκόνη που άφησαν οι 48 πόντοι διαφορά στο πρώτο παιχνίδι περπάτησε περήφανα στην συνέχεια με ψηλά το κεφάλι. Κατάπιε την ντροπή και βρήκε την δύναμη να αντιδράσει αναγκάζοντας τους πάντες να θαυμάσουν την συνοχή που έδειξε σαν ομάδα.  

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει ασθένειες που θεράπευσε πρόσκαιρα στην προηγούμενη φάση, αλλά θα τον βασανίζουν για πολύ ακόμα μέχρι ο προπονητής του να βρει το κατάλληλο φάρμακο για μόνιμη θεραπεία. Η μεταμόρφωση που γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο ήταν μάλλον μασκάρεμα. Η ταυτότητα της ομάδας τώρα σχηματίζεται και θέλει αρκετή δουλειά ακόμα. Πάντως αν θα θέλαμε να δούμε κάτι περισσότερο είναι μεγαλύτερη αντίδραση στις τρεις ήττες μετά τη μεγαλειώδη πρεμιέρα του.  

Για την ομάδα του Πειραιά ισχύει το κλασικό "δεν είναι το ύψος που με φοβίζει αλλά η πρόσκρουση από την πτώση". Τώρα δοκιμάζεται η δική του συνοχή σαν ομάδα και θα δούμε την αντίδραση του στην συνέχεια. Μέσα από την δουλειά στην προπόνηση μπορεί να λύσει τα προβλήματα του. Η προπόνηση είναι σαν την ψυχανάλυση. Και στις δύο περιπτώσεις για να φθάσεις στο στόχο σου πρέπει να γνωρίζεις το πρόβλημά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald’s All American Game (1) McDonald's All-American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)