Ασύμμετρος μπασκετικός πόλεμος


Του Τάκη Πανούλια
14/09/201

Η Eθνική μας ομάδα μπάσκετ σταθερά και αθόρυβα μπήκε ήδη στην οχτάδα και αυτού του Eurobasket στην Λιθουανία και συνεχίζει. Το τονίζουμε γιατί αυτή τη φορά οι απουσίες είναι πολλές και καταλυτικές. Επομένως η πορεία της κρίνεται με βάση και αυτήν την παράμετρο.

Έξυπνη κίνηση ή φυγομαχία

Οι Γάλλοι φάνηκε ότι μας διάλεξαν ως αντιπάλους στο χιαστί παιχνίδι που θα κρίνει την είσοδο στην τετράδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα όλοι αναρωτιούνται αν είναι έξυπνη κίνηση ή απλά φυγομαχία. Ανάλογα από ποια πλευρά είναι κανείς το ερμηνεύει όπως τον βολεύει. Εμείς δεν μπήκαμε σε αυτή την διαδικασία και γλυτώσαμε το debate.

Ότι και αν είναι δεν συμμερίζομαι την απόφαση τους και θεωρώ ότι δεν τα υπολόγισαν πολύ καλά τα πράγματα. Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ πιο δυνατός αντίπαλος από τους Σλοβένους. Εκτός αν θεώρησαν ότι είμαστε αντίπαλοι παρόμοιας δυναμικότητας και ξεκουράστηκαν ενώ παράλληλα προσπάθησαν να κοιμίσουν τους Ίβηρες.

Για να μην παρεξηγηθώ αυτή την φορά οι Les Bleus είναι το φαβορί. Η καλύτερηΓαλλία των τελευταίων ετών αναμφίβολα. Με το Tony Parker ηγέτη και σκόρερ, τους Nando De ColoJoakim NoahNic BatumFlorent PietrusKévin Seraphin και Boris Diaw σε εξαιρετική κατάσταση. Μια ομάδα γεμάτα αθλητικάforward. Αθλητικά Forwards και guards που είναι όπλα που δύσκολα αντιμετωπίζει η δική μας ομάδα. το είδαμε αυτό με τους Ρώσους.

Από την άλλη είμαστε και ο κακός τους δαίμονας. Ποιος ξέρει ίσως θέλουν να μας ξορκίσουν!!! Ειδικά αν το παιχνίδι πάει σε γρήγορο ρυθμό η πλάστιγγα θα γείρει απόλυτα προς το μέρος τους. Αντίθετα αν το παιχνίδι είναι κλειστό και με χαμηλό σκορ ανεβάζουμε τις πιθανότητες μας. Σε κάθε περίπτωση προτιμώ την Γαλλία από το απόλυτο φαβορί την Ισπανία, ακόμα και από την γηπεδούχο Λιθουανία.

Επιπλέον το άγχος είναι περισσότερο στην αντίπαλη πλευρά και αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε. Έλλειψη άγχους βέβαια δεν μπορεί να υπάρχει όπως βλέπω γραμμένο σε αρκετά sites. Έλλειψη άγχους έχουν μόνο οι πεθαμένοι.

Βέβαια να δούμε αυτή την εθνική ομάδα στην πραγματική της διάσταση και να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε του βεληνεκούς άλλων διοργανώσεων. Φέτος αρκετές άλλες ομάδες είναι πιο ποιοτικές από εμάς και δεν είναι ντροπή να το παραδεχτούμε.

Δείτε το…αξίζει

Οι λόγοι που αξίζει να δείτε το παιχνίδι είναι πολλοί και δεν μιλάω μόνο για τους εραστές της "πορτοκαλί″ μπάλας. Αυτοί έτσι και αλλιώς θα κάνουν τα πάντα για να δουν την προσπάθεια της εθνικής μας ομάδας.

Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι μπορείτε να το δείτε γιατί είναι ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου. Τέτοια παιχνίδια είναι συνήθως κλειστά και επομένως συναρπαστικά. Προσέξτε δεν εννοώ ποιοτικά αλλά συναρπαστικά όσον αφορά την εξέλιξη τους.

Η αίσθηση μου είναι ότι θα μπορέσουμε να τους παγιδεύσουμε στο ρυθμό που θέλουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν παίζεται μόνο η πρόκριση στους τέσσερις αλλά και η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Μην ξεχνάτε ότι το μπάσκετ είναι από τα ελάχιστα "εξαγώγιμα προϊόντα" αυτής της χώρας. Ένα άθλημα που μας έχει κάνει πολλές φορές υπερήφανους. Δεν νομίζετε ότι χρειάζεται λίγη τόνωση η αυτοπεποίθηση μας έστω και μέσω των παιδιών της εθνικής που καταβάλουν μια αξιοπρεπή προσπάθεια.
Ασύμμετρος οικονομικός πόλεμος

Μην μου πείτε ότι θα καθίσετε να ακούσετε για τον ασύμμετρο οικονομικό πόλεμο του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου. Για να δικαιολογήσει ένα ακόμα χαράτσι στο κεφάλι μας. Και να αφήσει (όπως νομίζει) και μια ακόμα βαρύγδουπη φράση στο πάνθεον των μεγάλων ανδρών που έμειναν στην Ιστορία με τα μεγάλα λόγια τους.

Τι νομίζετε ότι υπάρχει μόνο ασύμμετρος στρατιωτικός πόλεμος. Λάθος, υπάρχει και ασύμμετρος οικονομικός πόλεμος. Για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών όμως Βαγγέλη μου υπάρχουν και απαιτούνται και μηχανισμοί ασφάλειας. Υπάρχει κάποιο πλάνο; Η χορήγηση δανείων "μηχανικής υποστήριξης" πάντως να ξέρεις ότι είναι οι τοκογλυφικοί μηχανισμοί, που συνιστούν τις ασύμμετρες απειλές.

Α, ξέχασα κόψατε τα λεφτά από τον αθλητισμό και τις ομοσπονδίες. Άλλωστε τι να ξοδεύετε τώρα για τον "αναθεματισμένο" τον αθλητισμό. Για την μπάλα που έλεγαν και κάποιοι παλιοί που δεν καταλάβαιναν την έννοια των σπορ.

Ο νονός μου άλλωστε όταν του είπα ότι θα σπουδάσω στα ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα basketball πικραμένος και ενοχλημένος (με προόριζε για γιατρό), μου είπε "μπάλα παιδάκι μου θα σπουδάσεις".

Μόνο που τα έχετε μπερδέψει. Αθλητισμός δεν είναι οι αθλητικές εταιρίες που κακώς τόσα χρόνια χρηματοδοτούσατε. Ο αθλητισμός έχει τεράστια αξία σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Άξια βιολογική, κοινωνική, πολιτιστική. Τα φαινόμενα εκφυλισμού του αθλητισμού όπως η άκρατη εμπορευματοποίηση, το doping, ο χουλιγκανισμός να καταπολεμηθούν.

Το να βουλιάξεις όμως τον αθλητισμό για να εισπράξεις πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη, θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκάτε ακόμα και σεοικονομικό επίπεδο. Μελετήστε και καμιά έρευνα για τον αθλητισμό.

Αν νομίζετε ότι σε καιρούς σαν αυτούς που βιώνουμε το να στερείτε τον κόσμο, ΚΑΙ από την διασκέδαση του ακόμα να βλέπει μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή όποια άλλο άθλημα του αρέσει κάνετε τεράστιο λάθος. Ακούω κάποιους να λένε ότι τόσα προβλήματα έχουμε ποιος ασχολείται με το κάθε τόπι. Ειδικά όταν υπάρχουν και παραβατικές συμπεριφορές. Μα και στην πολιτική υπάρχουν συμπεριφορές που κάνουν παράγοντες του αθλητισμού να φαντάζουν αγγελούδια που έκαναν "κατεργαριά" αλλά δεν σταματάτε να ψηφίζετε.

Εδώ θα έχουμε πλάνο

Ο Ηλίας Ζούρος σε αντίθεση με το Βαγγέλη για παράδειγμα έχει το πλάνο του για να αντιμετωπίσει την Γαλλία. Μπορείς να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις με το πλάνο του, να του βγει ή να μην του βγει. Αλλά έχει και πλάνο και εναλλακτικά σενάρια. Οι παίκτες του εργάζονται ΟΛΟΙ… και όχι τουλάχιστον ένας στους τρεις για να πετύχουν τον στόχο τους που είναι:

* Να περιορίσουν την παραγωγικότητα και την δημιουργία του Parker αναγκάζοντας τον να πάρει μακρινά σουτ. Το μακρινό σουτ άλλωστε παραμένει το αδύνατο σημείο της γαλλικής ομάδας. Μια προσεκτική άμυνα ζώνης δεν είναι κακή ιδέα.

* Η ζημιά που μας έκανε ο Shved στο παιχνίδι με τους Ρώσους πρέπει να μας γίνει μάθημα και να προσέξουμε τον De Colo.

* Να μην τους αφήσουμε να τρέξουν και να χτυπήσουν στον αιφνιδιασμό.

* Να πάμε σε αργό ρυθμό γιατί είναι ίσως η ομάδα με τους πιο physical παίκτες και αρέσκεται στο να τρέχει. Σε σετ παιχνίδι μπορεί εύκολα να παρασυρθούν σε ανοργάνωτες επιθέσεις και να αποσυντονιστούν.
* Μεγάλη προσοχή στα ριμπάουντ γιατί εμφανίζονται από το πουθενά στα επιθετικά. Άλλο ένα σημείο που μας κόστισε στο παιχνίδι με την Ρωσία.

* Να παίξουμε κοντά στο καλάθι όπου ακόμα και με τους ψηλούς και αθλητικούς Ρώσους τα πήγαμε καλά περιορίζοντας τα σκοτωμένα τρίποντα αφού και το ποσοστό μας δεν είναι καλό. Να πάρουμε δηλαδή τα τρίποντα σε συνθήκες ροής του δικού μας παιχνιδιού και όχι αναγκασμένοι από την αμυντική πίεση του αντιπάλου.

Ας κάνουμε λοιπόν και εμείς έναν ασύμμετρο μπασκετικό πόλεμο στουςΓάλλους και να τους κάνουμε να μετανιώσουν που διάλεξαν εμάς για αντίπαλους τους. Έναν ανταρτοπόλεμο και αμυντικό πόλεμο κάτι στο οποίο είμαστε συνηθισμένοι άλλωστε σαν λαός στα χρόνια της Ιστορίας μας. Υπήρχαν βέβαια και εξαιρέσεις και στην Ιστορία μας, αλλά και στο μπάσκετ αλλά δεν είναι κατάλληλη η συγκυρία.

Αξίζει λοιπόν να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας μόνοι σας ή με φίλους, με καφεδάκι ή ότι άλλο προτιμάτε και να δείτε τον αγώνα με την Γαλλία για να απολαύσετε θέαμα και συγκινήσεις. Να ξεδώσετε και να ξεχάσουμε για δύο ώρες τα λεφτά που υπήρχαν, το ΔΝΤ, τους ασύμμετρος οικονομικούς πολέμους.

Μπορεί να είμαστε αυτή τη φορά το αουτσάιντερ αλλά δεν έχει καμιά σημασία. Σε κάθε μάχη οφείλεις να παίξεις με τις πιθανότητες σου. Στην πορεία (της μάχης) μπορεί κάλλιστα να αλλάξουν τα δεδομένα και να ανατραπούν οι ισορροπίες.

Κλείνοντας να τονίσω ότι καλό είναι να δείτε όλα τα παιχνίδια στις διασταυρώσεις αρχίζοντας με τα σημερινά. Ισπανία-Σλοβενία και ΠΓΔΜ- Λιθουανία με την Ισπανία και την Λιθουανία να είναι βέβαια τα ξεκάθαρα φαβορί.

Με τις καλύτερες ασύμμετρες ευχές μου για την νίκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θέματα

1o Triple Crown Basketball Camp - 2009 (8) 2ο C.T.C. (Christmas Training Camp) (2) 2o Christmas Basketball Camp (1) 2o Triple Crown Basketball Camp - 2010 (7) 3o Ilion Basketball Camp (2) 81 points (1) Α.Ο ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ (3) Α.Ο. Ένωση Ιλίου (2) Α.Ο.Ν.Σ ΜΙΛΩΝ (2) Αθλητική Ψυχολογία (1) Αθλητικός Τύπος (2) ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ (1) Άμυνα (4) Ανάπτυξη παικτών (2) Αναπτυξιακή ηλικία (3) αναπτυξιακό πρόγραμμα (1) Αντωνόπουλος (1) ΑΟ ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (1) ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ (1) Απεργία (1) Απόλλων Πάτρας (1) Αρθρογραφία (7) Αρμονία (1) Άρσεις Θανάτου (1) Ασκήσεις (2) Άσκήσεις (1) Ασκήσεις ντρίπλας (1) Ασκήσεις χειρισμού (1) Άσκηση Αποφυγής (1) Άσκηση ελιγμού (1) Ατομική προπόνηση (1) Αυτοπεποίθηση (1) Β' Εθνική (1) Βαϊδάκης (1) Βάρη (1) βιολογική ηλικία (1) ΒΟΒ (1) Γ' Εθνική (2) Γενικά (1) Γλουτοί (1) Δεξιότητες (2) Δημήτρης Διαμαντίδης (3) Διαιτησία (1) Διαιτητές (1) Διαμαντίδης (2) Διείσδυση (1) Δρόσσος (1) Εθνική Ελλάδας (4) Εισαγωγική πάσα (2) Εξάστερος (1) Επίθεση (3) Επίθεση Εναντίον Ζώνης (1) Επικοινωνία (1) ΕΣΑΚΕ (4) Ευρωλίγκα (2) Εφές (1) ζώνη (1) Θωμάς Κυρίτσης (1) Ικανότητες Καλαθοσφαιριστών (1) Ισορροπία (1) ΚΑΕ Παναθηναϊκός (1) Καλάθης (1) Καναρέλης Γιάννης (1) Κανόνας 3 δευτερολέπτων (1) Καντού (1) Καραχοντζίτης (1) κάρφωμα (1) ΚΕΜΑΛ (1) Κινητική Ευφυΐα (1) Κινητική Μάθηση (1) Κογκαλίδης (1) Κουφός (1) Κόψιμο (1) Κύπελλο Ελλάδος (1) ΛΑΖΑΡΟΣ (1) Λειτουργική επίθεση (2) Λήψη αποφάσεων (1) Λίλαρντ (1) μάθηση (1) Μούστα (1) Μπάσκετ (11) Μπασκετική κουλτούρα (1) Μπασκετικό I.Q (1) Μπασκετικοί Μύθοι (1) Μπίκας Κώστας (1) Μπουρούσης (1) Μπράμος (1) μυϊκή ενδυνάμωση (1) Νεστέροβιτς (1) ντρίπλα (1) Ξυνή (1) Ολυμπιακός (17) Ομάδα (1) ΟΣΦΠ (5) Παναθηναικός (8) Παναθηναϊκός (22) ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ (20) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1) Παπαλουκάς. Eurolegue (1) Περιστροφές (1) Πίνακας (1) Πλάνο (1) Προθέρμανση (2) Προπόνηση (6) Προπονητική (2) Προπονητική μονάδα (1) Πρωτοσέλιδα (1) ΠΣΑΚ (1) ραγδαία αύξηση ύψους (1) Ραντούλιτσα (1) Ρεάλ (1) Ρούσης (1) Σάκης Δέλλιος (1) ΣΕΠΚ (2) ΣΕΠΚ. NCAA (1) Σκαλωμένος (1) Σκορτσιανίτης (1) Σκριν (1) Σουτ (4) Σοφία Ράμμου (3) Σπανούλης (1) Συνέντευξη (1) Τάκης Πανούλιας (4) Ταλέντο (1) Τελικοί (1) Τελικός Basket League ΟΠΑΠ (1) Τέσσερις Παράγοντες Επιτυχίας (1) Τζέιμς Νέισμιθ (1) Τριγωνική Επίθεση (1) Τρίλιζα (1) Τρίποντο (1) Τσιτσόπουλος (1) Φυσική κατάσταση (1) Χάος (1) χρονολογική ηλικία (1) A1 (1) A2 (1) ACB (1) Adolph Rupp (1) Agility (1) Agility Ladder (1) Air Jordan (3) alley oop (1) Amazing Shots (1) Andrew Wiggins (1) Assist (2) athleticism (1) ATO (1) B' Εθνική (3) backdoor (1) Ball Handling (6) Barcelona (4) Basketball (22) Basketball Legends (1) Basketball Myths (1) Basketball Philosophy (1) Basketball Statistics (2) basketblog (1) Basketblog.gr (27) Batum (1) Baylor University (1) BC Khimki (1) Best-of-five (2) Blake Griffin (1) Block (1) Block out (1) blog (1) BOB (1) Bob Hurley (1) Bob Knight (1) Boozer (1) Box Offense (1) Brawl (1) Brittney Griner (1) Calling the Shots (12) Camp (1) Camps (1) Capitals (1) Chaos (1) Charcoal Air Jordan 9 (1) Charlotte Hornets (1) Cinderella Story (1) Coach Panoulias (15) COACHBASKETBALL (5) coachbasketball.gr (9) Coaching (8) Corner play (1) crossover (1) Crossover Dribble (1) CSKA (1) D' Antoni (1) dailythunder (1) Damian Lillard (1) Damon Harge (1) deadlift (1) Dean Smith (1) Decision making (4) Defender of the Year (1) Defense (2) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (2) dexterity (1) Draft (1) Dribble Penetration (2) Dribbling (8) Drill (6) Drills (7) Dunks (2) Dusan Ivkovic (1) Dynamic Warm Up (1) eFG% (1) EL (1) EOK (1) ESPN (1) Euro Step (2) Euroleague (22) Fast Break (2) fiba (4) FIBA CHAMPIONSHIPS (2) Final Four (4) Final Four 2013 (2) Finishing (2) Flex Offense (1) Floater (2) Flopping (1) Florida (1) Fly in Five (1) Flywire (1) Founding Rules (1) front cut (1) FTR% (1) Functional Training (1) Functional Warm up (1) Fundamentals (4) Gist (1) Golden State Warriors (2) Great Dunks (2) Greece (1) Greek League (1) Harmony (1) Highlights (1) Hockey Assist (1) House of Hoops (8) Hubie Brown (2) in and out (1) Inside Hand Attack (1) inside hand stretch lay up (1) Jabari Parker (1) James Flight White (1) James Naismith (1) Jason Kidd (1) Jeremy Lin (2) Jim Calhoun (1) John Calipari (1) John Wooden (1) Jonas Vaanciunas (2) Jordan IX Retro (1) Kanarelis (3) Kansas State (1) kicks (4) Knicks (2) Kobe (3) Krstic (1) Lakers (1) Lasme (1) Last shot of game (1) Last shot of half (1) Lay up (1) LeBron 8 (2) LeBron James (1) London (1) Luke Babbitt (1) Maciilis (1) Magic Johnson (1) Manos Stavropoulos (1) March Madness (1) Marketing (1) Match up Zone (1) McDonald's All-American Game (1) McDonald’s All American Game (1) medicine ball (1) Mental Game (1) Miami Heat (1) Michael Jordan (4) Mikans (1) Mike ''Coach K'' Krzyzewski (1) Minutemen (1) MJ (2) Model (1) Modesto Christian (1) Motion (1) Moves (1) MVP (2) NAIA (1) NBA (11) NBA Players (4) NC State (2) NCAA (8) Network Analysis in Basketball (1) Nevada College (1) Nike (3) Nike 3-on-3 Slam Dunk Contest (1) Notre Dame (1) Oakland University (1) Obradovic (1) Offense (1) Offensive Transition (1) Ohio St (1) Oklahoma City Thunder (1) Olympiakos (2) OR% (1) Pac Man (1) Palau Sant Jordi (1) Panathinaikos (3) Panathinaikos B.C (3) Papailiou (1) Passing (1) Pat Riley (2) Peak Height Velocity (1) Personal Training (3) Petrekur Johannesson (1) Phenom (1) Phil Jackson (1) Philosophy (1) pick 'n roll (1) Pick and Roll (4) play (2) play X (1) Play-offs (5) playbook (1) Player Development (2) Playoff (1) playoffs (1) plays (1) Point Guard (3) Post Play (1) Practice (2) Price of Anarchy in Basketball (1) Przemyslaw Karnowski (2) Quickness (1) Ray Allen (2) Real (1) Real Madrid (3) rear cut (1) Recap (1) Referees (1) Release (1) Reverse Lay ups (1) Reverse Mikans (1) Rim (1) Rodriguez (1) Ronny Turiaf (1) Sakis Delios (2) Sakis Koutinas (2) Salary Cap (1) San Antonio Spurs (1) scout4players (1) Scouting (1) Screen (2) screens (1) Serbia (1) Shaquille O'Neal (1) Shaquille O’Neal (1) Shooting (6) Shooting Camp (2) Shot (2) Shuffle Offense (1) Silent Night (1) Silent Night Game (1) Skylar Diggins (1) Slum Dunk Contest (1) Sneaker Dave (1) Sneakers (1) SOB SLOB (1) Soccer (1) Space Jam (1) spin move (1) SPORTS SCIENCE (3) Spread (1) Statistics (2) Stephen Curry (1) Steve Brooks (1) Steve Nash (1) Stiles (1) Streetball (1) Stretching. Dynamic stretching (1) T-Dub (1) Takis Panoulias (13) Taylor University (1) TBD (25) TBD Personal Training (8) Team (1) Teamwork (1) teardrop (1) Tehmeena (1) Terry Stotts (1) TGfU (1) The Four Factors of Basketball Success (1) Thomas Bauer (1) Three pointer (1) Three Second Rule (1) THY Euroleague (1) tic tac toe (1) Tigers (1) TO% (1) Tony Parker (1) Top -10 (1) Total Basketball Development (52) Transition (1) Travis Bader (1) Triangle Offense (1) Triple Crown Basketball Academy (5) Triple Crown Videos (2) Trojans (1) Tulsa Shock (1) Turkish Airlines (1) U18 European Championship (2) Unicaja Malaga (1) University of Kentucky (1) University of Massachusetts (1) Videos (10) Volleyball (1) Warm up (2) weak hand (2) Werm.Team Flight Brothers (1) windshield wiper dribble (1) WNBA (1) World Championship 2010 (6) XI (1) Youth Basketball (3) zone offense (1)